Обговорення проблемних питань функціонування ОСББ в нашому місті

В рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк», що впроваджується Сєвєродонецькою агенцією розвитку громади в партнерстві з управлінням ЖКГ Сєвєродонецької міської ради відбулися дві чергові фокус-групи з обговорення проблемних питань функціонування ОСББ в нашому місті.

Учасниками першої фокус-групи стали представники міської влади, керівники комунальних житлових сервісів, представники служб, які задіяні до експлуатації житлового фонду. Обговорюючи перспективи розвитку в Сєвєродонецьку ОСББ, учасники фокус-групи зупинялися на тому, що управління житловим будинком – це складний багатогранний процес. Мешканці, на думку представників комунальних служб,  часто бачать лише верхівку айсбергу – зовнішній вигляд будинку, та не переймаються складними питаннями щодо вентиляції, каналізації та інших комунікацій. Недостатня фаховість людей, які беруться за експлуатацію житла – це реальна загроза безпеці мешканців. Представники фокус-групи рекомендують на законодавчому рівні затвердити кваліфікаційні вимоги до керівників ОСББ. Торкнулися також і болючого питання відносно відсутності технічної документації на більшу частину житлового фонду Сєвєродонецька, що безумовно гальмує, а часто унеможливлює процес передачі будинків на баланси ОСББ. Виникає парадоксальна ситуація, коли гроші на утримання будинку збирає ОСББ, сам будинок знаходиться на балансі житлового сервісу, а хто несе відповідальність за наслідки експлуатації взагалі не зрозуміло. При цьому, учасники заходу відзначили необхідність та важливість громадського контролю за повнотою та якістю житлово-комунальних послуг. Не один раз лунала думка про необхідність формування спільної відповідальності за стан житлових будинків. Було відзначено, що ефективним механізмом громадського контролю в умовах Сєвєродонецька може стати відновлення діяльності органів самоорганізації населення (домових комітетів, старших за під’їздами, квартальних, тощо), як елементів комунікації між комунальними службами та мешканцями дому. Учасники пригадали, що років п'ятнадцять тому органи самоорганізації населення були розповсюдженим явищем в нашому місті. Їх налічувалося більше трьохсот. Розвиток таких структур можна вважати перехідним етапом на шляху формування ОСББ.

Друга фокус-група зібрала активних мешканців житлових будинків, в яких ще не створені ОСББ. Головний висновок цієї фокус-групи – недостатня кількість доступної інформації щодо переваг та недоліків створення ОСББ. Люди мають недостатній обсяг інформації для прийняття такого відповідального рішення, як організація ОСББ у власному домі. Враховуючи загальну інертність людей та, на жаль, традиційне сподівання, що відповідальність за місце свого існування несе хтось інший, а тільки не я, можна зауважити, що процес популяризації ОСББ повинен супроводжуватись широкомасштабною інформаційною кампанією. Окремо зупинилися на питанні культури договірних взаємовідносин між надавачами та отримувачами послуг. Зауважили, що отримувач послуг повинен мати реальну можливість внести свої пропозиції до типового договору шляхом складання протоколу розбіжностей. Також важливим є аспект громадського контролю за процесом формування тарифів, а також за повнотою та якістю наданих послуг. Було запропоновано більш виважено підходити до процедур, які регламентують взаємовідносини. Наприклад, при виконання будь-яких робіт, передбачених договором, доцільно підписувати акти про виконання робіт у уповноважено представника будинку. Тобто, мова знову йде про розвиток органів самоорганізації  населення.

Фокус-групи з різними категоріями населення показали, що питання створення ОСББ в Сєвєродонецьку є актуальним та досить болючим, оскільки обговорення завжди проходили дуже емоційно. По результатам серії фокус груп буде підготований аналітичний звіт, данні якого будуть покладені в розробку проекту міської програми по підтримці ОСББ, яка стане офіційною платформою у відносинах між органами місцевого самоврядування та ОСББ. Розроблений проект програми перед винесенням його на сесію міської ради буде широко обговорений з мешканцями міста.

 Нагадаємо, що проект «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк» знайшов підтримку в рамках обласного конкурсу проектів на підтримку адвокаційних ініціатив, який провів Луганський міський осередок ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проекту «Мікрогранти на підтримку адвокаційних громадських ініціатив Луганщини» за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Сєвєродонецька агенція розвитку громади запрошує сєвєродончан з активною життєвою позицією, які відчувають в собі спроможність та бажання до конструктивної співпраці,  долучитися до розробки програми комплексного розвитку ОСББ. Виявити своє бажання можна зателефонувавши по телефонам 55150, 0997562346 (МТС), 0965076721 (Київстар) або надіславши електронного листа на адресу gromada@sdtcom.lg.ua.

Последние комментарии