Фокус-група в рамках проекту "Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ"

12 березня 2013 року відбулася перша фокус-група в рамках проекту «Створення програми по організації системної комплексної роботи для розвитку ОСББ в м. Сєвєродонецьк», що впроваджується Сєвєродонецькою агенцією розвитку громади в партнерстві з управлінням ЖКГ Сєвєродонецької міської ради.

Учасниками фокус-групи стали керівники ОСББ, які створені та працюють в Сєвєродонецьку. Метою проведення фокус-групи було визначення проблемних питань функціонування ОСББ.

На протязі двох годин учасники емоційно та схвильовано обговорювали ті питання, які не дозволяють об’єднанням співвласників стати реальною альтернативою в сфері надання житлово-комунальних послуг. Після бурхливого обговорення, учасники прийшло до висновку, що ключовими проблемами, які гальмують розвиток ОСББ в Сєвєродонецьку є наступні:

-      відсутність повної та достовірної інформації про переваги та недоліки ОСББ

-      низький рівень просвітницької роботи з населенням

-      небажання традиційних ЖЕКів «відпускати» будинки у «вільне плавання»

-      відсутність додаткових джерел фінансування (окрім платежів мешканців) для потреб ОСББ

-      відсутність професійних управителів будинків

-      законодавчо неврегульовані аспекти створення та діяльності ОСББ (у тому числі питання першого капітального ремонту)

-      заплутаний та витратний механізм реєстрації ОСББ (коштує біля 1500 гривень та займає біля 1,5 місяця часу)

-      відсутність реальних важелів впливу на неплатників з боку ОСББ

-      вкрай застарілий житловий фонд та зношені мережі

-      відсутність технічної документації на житлові будинки та прибудинкову територію

-      відсутність цивілізованого ринку житлових послуг

Виходячи з визначених проблем, головними пріоритетами майбутньої програми по підтримці ОСББ учасники фокус-грипи назвали наступні:

-           інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням

-           забезпечення громадського контролю за надаванням житлово-комунальних послуг

-           підтримка органів самоорганізації населення (в тому числі ресурсна), як осередків громадської активності на рівні будинків, вулиць, кварталів тощо

-           стимулювання розвитку ринку послуг

-           регламентація взаємовідносин з неплатниками

-           регламентація взаємовідносин ОСББ з ЖЕКами, постачальниками послуг, органами місцевого самоврядування

-           відновлення/створення технічної документації на житлові будинки та прибудинкову територію

В рамках проекту заплановано проведення, ще двох подібних фокус-груп: з представниками будинків, в яких, ще не створені ОСББ та з представниками Сєвєродонецької міської ради та її виконавчих органів, які відбудуться найближчим часом. За висновками всіх трьох фокус-груп буде підготований аналітичний звіт, на даних якого буде ґрунтуватися розробка міської програми по підтримці ОСББ, яка стане офіційною платформою у відносинах між органами місцевого самоврядування та ОСББ.

 Нагадаємо, що проект знайшов підтримку в рамках обласного конкурсу проектів на підтримку адвокаційних ініціатив, який провів Луганський міський осередок ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проекту «Мікрогранти на підтримку адвокаційних громадських ініціатив Луганщини» за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Сєвєродонецька агенція розвитку громади запрошує сєвєродончан з активною життєвою позицією, які відчувають в собі спроможність та бажання до конструктивної співпраці,  долучитися до розробки програми комплексного розвитку ОСББ. Зареєструватися до участі в даних зустрічах можна зателефонувавши по телефонам 55150, 0997562346 (МТС), 0965076721 (Київстар) або надіславши електронного листа на адресу gromada@sdtcom.lg.ua.

 

Олена Ніжельська

Последние комментарии