Елеонора Поліщук доповіла про підсумки роботи Департаменту соціального захисту населення ОДА у 2015 році

Елеонора Поліщук доповіла про підсумки роботи Департаменту соціального захисту населення ОДА у 2015 році

Сьогодні, 22 березня, в облдержадміністрації відбулася апаратна нарада, на якій директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук звітувала про підсумки роботи у 2015 році. Засідання провела перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк за участю заступників голови ОДА Юрія Клименка, Ольги Лішик та Сергія Хлякіна. 

Елеонора Поліщук зазначила, що за підтримки обласної держадміністрації та Агентства США з міжнародного розвитку було поліпшено матеріально-технічну базу Департаменту.
Вона розповіла про основні напрями реалізації державної соціальної політики в області, а саме, виплату державної готівкової та безготівкової допомоги, підтримку працюючого населення, надання соціальних послуг, а також реалізацію повноважень, делегованих обласною військово-цивільною адміністрацією щодо впровадження 6 регіональних програм та координації діяльності 9 робочих груп і комісій.

До структури установ та закладів соціальної сфери Луганської області входять безпосередньо Департамент соціального захисту населення ОДА, 

10 інтернатних закладів та 3 соціальні центри обласного підпорядкування, 15 міських і районних управлінь соцзахисту населення, 15 міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 

15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Елеонора Поліщук зауважила, що в області проживає 712,2 тис. постійного населення (без урахування внутрішньо переміщених осіб). Кількість отримувачів державної підтримки в соціальній сфері Луганської області, які обслуговуються Департаментом, в 2015 році складає 1 077 542 осіб, адже одна людина може представляти декілька категорій. Однією із головних функцій Департаменту є виплата готівкової допомоги різним категоріям населення. У 2015 році різні види допомог мешканцям області виплачено більше ніж на 1 мільярд гривень.
Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА розповіла про нові категорії громадян, з якими в оперативному порядку налагоджено роботу – внутрішньо переміщені особи та учасники АТО. 

Станом на 1 січня 2015 року в області було обліковано більше 85 тис. переселенців, а 1 січня поточного року – близько 250 тис. На початок минулого року на Луганщині було 292 учасника АТО, а у січні цього року вже 1651. Найбільша їх кількість зафіксована в місті Сєвєродонецьку та Старобільському районі.

Також було надано інформацію про систему соціальних послуг в області. Рівень охоплення ними має позитивну динаміку: у порівнянні із 2014 роком збільшився на 5 %. Лідерами у цьому напрямку є Новопсковський і Станично-Луганський райони, а також міста Рубіжне та Сєвєродонецьк. Аутсайдерами – Новоайдарський, Білокуракинський та Біловодський райони. Вона розповіла про діяльність інтернатних закладів області, зокрема, щодо ремонтних робіт, на виконання яких у 2015 році з обласного бюджету було виділено 16,6 млн грн.

Елеонора Поліщук наголосила, що через ситуацію на сході країни була втрачена база дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області. Вона розповіла про діяльність обласних соціальних установ: обласного центру соціально-психологічної допомоги, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також обласного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, що надають підтримку сім’ям та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах. Так, фахівцями центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальна підтримка надана більше 7 тис. сімей із дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Під соціальним супроводом перебувало 638 сімей, в яких виховується 1077 дітей.
Значну увагу Департамент соцзахисту приділяє співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями щодо допомоги різним категоріям населення. 

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації було подано 30 пропозицій органам державної виконавчої влади різних рівнів з метою вдосконалення чинного законодавств, Елеонора Поліщук у 2015 році взяла участь у трьох парламентських слуханнях у Верховній Раді України.

Директор Департаменту наголосила, що основними пріоритетами у роботі в 2016 році стануть посилення адресного характеру надання соціальної допомоги та пільг незахищеним категоріям громадян, верифікації соціальних виплат, створення системи соціального інспекторату, розвиток системи соціальних послуг, організація оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Последние комментарии