За 10 місяців 2015 року в м. Сєвєродонецьку зареєстровано 57 ДТП

Всі ми - учасники дорожнього руху і кожен з нас, волею долі, може виявитися втягнутим у дорожньо-транспортну пригоду.

Із причин виникнення дорожньо-транспортні випадки можна підрозділити на: події, що виникли з вини людей (водіїв, пасажирів, осіб, відповідальних за технічний стан транспортних засобів і доріг, і ін.)  та події, які обумовлені непереборною чинністю природи (повінь, обвал, землетрус і т.п.), а також випадковим збігом обставин.

У переважній більшості випадків ДТП виникають у результаті порушення правил дорожнього руху  водіямита пішоходами.Але, головним чином- через помилки, недбалість та неправильні дій водіїв. Саме до такого висновку приходить офіційна статистика. Та однозначно встановити причину дорожньо-транспортної пригоди вкрай важко. Для цього в ході досудового розслідування проводиться цілий комплекс слідчих дій та ретельний аналіз обставин події.

Всі дорожньо-транспортні події за наслідками розділяються на адміністративні, кримінальні та цивільні. ДТП, що спричинило пошкодження транспортних засобів, пошкодження дорожньої інфраструктури, - адміністративне правопорушення, за яке передбачена відповідальність ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення. До цієї ж категорії справ попадають справи, коли в ДТП постраждали люди, але тілесні ушкодження не виходять за межі легких тілесних ушкоджень. Випадки отримання учасниками події більш тяжких тілесних ушкоджень  або пов’язані із загибеллю людей тягнуть за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 286 Кримінального кодексу України (в разі встановлення винності водія).

 

Відповідно особи, що стали учасниками ДТП, можуть притягуватись до кримінальної, адміністративної та цивільно-правової відповідальності. Компенсація збитків, що виникли внаслідок ДТП, покладається на винну особу і може відбуватися в добровільній формі або за вироком суду.

Залежно від тяжкості наслідків (серйозні тілесні ушкодження, смерть потерпілого, тощо), винного можуть покарати штрафом, виправними роботами, арештом обмеженнямабо позбавленням волі з позбавленням водійських прав або без такого. У цьому випадку, відшкодування і матеріального, і морального збитку проводиться в рамках кримінального провадження.

За 10 місяців 2015 року в м. Сєвєродонецьку зареєстровано 57 дорожньо-транспортних подій, наслідками яких були тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. В тому числі 7 випадків, пов’язаних із загибеллю людей та спричиненням тяжких тілесних ушкоджень. Із них в чотирьох випадках загинули самі водії. В інших - було травмовано пішоходів або пасажирів.

Із зазначеної вище загальної кількості ДТП всіх категорій у 2015 році 8 кримінальних проваджень спрямовано до суду з обвинувальними актами. Майже така кількість розглянута судом з постановленням вироку з урахуванням проваджень, спрямованих в минулому році.   

 

І.В.Джунь, прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька 

 #

Прошу, наведите порядок на

Прошу, наведите порядок на дорогах. Ездить невозможно в темное время суток. Слепят через одного. Скоро же и терпение лопнет.

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии