Україна обрала шлях євроінтеграції

Сьогодні у Сєвєродонецьку в форматі «круглого столу» відбулася VI Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Податкові метаморфози: український шлях до євроінтеграції».

В конференції взяли участь представники  Луганської обласної військово-цивільної  адміністрації, органів місцевого самоврядування, фіскальної служби регіону, регіональної бізнес-спільноти, науковці з Угорщини та Естонії. Організатором конференції виступив Східноукраїнський національний університет ім. В.Даля.

У ході дискусії обговорювалися сучасні проблеми оподаткування та шляхи їх вирішення.

«Сьогодні, коли Луганщина опинилася в складних соціально-економічних умовах,    питання оподаткування для регіону дуже гостре і болюче, – зазначила перший заступник голови Луганської обласної військово-цивільної  адміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк. – Для того, щоб вирішити соціальні питання, треба мати кошти в бюджеті».

За її словами, одна з проблем – розвиток малого та середнього бізнесу. Інша – робота великих, бюджетоутворюючих підприємств області, адже вони найбільш уразливі: пошкоджена виробнича інфраструктура, є проблеми зі збутом продукції, а це, безперечно, впливає на соціальну складову.

«Ми також повинні думати і про залучення інвесторів, – сказала Єлизавета Пушко-Цибуляк. – А для цього необхідні податкові преференції для регіону, щоб вони дали поштовх для його розвитку. Ми подали до Кабміну свої пропозиції щодо формату податкової концепції на Луганщині.»

Єлизавета Пушко-Цибуляк також закликала науковців, податківців, бізнесменів долучитися до розробки обласної програми розвитку підприємництва, над якою наразі працює Луганська військово-цивільна  адміністрація.

Свою думку висловив і в.о.начальника Головного управління ДФС у Луганській області Валерій Альошкін. Він сказав, що Україна свою дорожню карту визначила – це євроінтеграція. Але без ефективних реформ у велику європейську сім’ю рухатися не можливо. Тому сьогодні відбуваються революційні перетворення в податковій і бюджетній сферах.

«Вважаю, що в цілому територіальні громади тільки виграли від децентралізації бюджетних відносин, – зазначив Валерій Альошкін. – Загальний фонд місцевих бюджетів формувався з частини податків на доходи фізичних осіб (60%), прибутку недержаних підприємств (10%), рентної плати за використання природних ресурсів, акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, місцевих податків тощо».

Керівник фіскальної служби Луганщини підкреслив, що «у питаннях розширення бази оподаткування, вивчення і аналізу податкового потенціалу кожної територіальної громади податківці і органи місцевого самоврядування працюють разом».

Говорячи про основні напрямки роботи податківців, Валерій Альошкін, зокрема, зазначив: «Завдання номер один для нас – забезпечити наповнення бюджетів усіх рівнів. По-друге – детінізація економіки, по-треттє – боротьба з корупцією».

Він наголосив, що «наповнювати бюджет – дуже важливо, але це треба робити так, щоб суб’єкти підприємницької діяльності від цього не страждали». Саме таким принципом податківці сьогодні керуються у своїй роботі.

Підприємці теж активно долучилися до розмови. Зокрема, голова Сєвєродонецького осередку ВГО «Асоціація платників податків України» в Луганській області Олексій Малеванець акцентував на тому, що необхідно удосконалити систему електронного адміністрування ПДВ. «У такому вигляді, якою вона є сьогодні, система не вигідна легальному бізнесу. Треба, щоб вона працювала прозоро», – сказав він.

А Михайло Івонін, директор ТОВ «Науково-дослідний та проектний інститут «Водоочисні технології» зазначив, що «питання не в тому, що у нас занадто багато податків, а в тому, що вони дуже складні і їх дуже важко адмініструвати».

Взагалі, він переконаний в тому, що держава повинна створити такі умови, коли будь-який громадянин може відкрити власну справу без зайвих зусиль.

Про економічні складові відносин Євросоюзу та України говорив професор Будапештського Dennis Gabor College Борис Сегаль, а особливостями податкової системи Естонської республіки поділився кандидат економічних наук, старший науковий співробітник естонського університету підприємництва Майнор Гамс Едуард. Вони долучилися до обговорення через Skype-трансляції.

За підсумками інтернет-конференції планується видання колективної монографії, яка стане логічним продовженням дискусій та узагальненням сучасних проблем оподаткування.

 

Прес-служба Головного управління ДФС у Луганській області

Последние комментарии