Ольга Лішик: «На контрольованій Україною території області зареєстровано близько 226 тис. внутрішньо переміщених осіб та 192 тис. сімей»

Ольга Лішик: «На контрольованій Україною території області зареєстровано близько 226 тис. внутрішньо переміщених осіб та 192 тис. сімей»

Сьогодні, 28 вересня 2015 року, в облдержадміністрації за участю заступника голови ОДА Ольги Лішик та радника Міністра соціальної політики України Сергія Самарського відбувся брифінг для ЗМІ, присвячений реалізації державної політики щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, повідомляє прес-служба Луганської обласної ВЦА.

Ольга Лішик відзначила, що станом на 25 жовтня на контрольованій Україною території області зареєстровано близько 226 тис. внутрішньо переміщених осіб та 192 тис. сімей.

Найбільш переселенців проживає в містах Сєвєродонецьку, Рубіжному та Лисичанську, тому й однією з головних соціальних проблем для цієї категорії громадян є нестача житла. Обласна влада приділяє максимум зусиль задля вирішення не тільки цієї проблеми, та й решти інших, наприклад, забезпечення гуманітарною та іншою допомогою.

На брифінгу було порушено питання щодо довготривалого оформлення в Сєвєродонецьку довідок переселенцям. Ольга Лішик підкреслила, що це відбувається тому, що в управліннях соціального захисту населення просто не вистачає працівників для вчасної видачі такої довідки. Вже є домовленість із Центрами зайнятості, що у якості допомоги у роботі з переселенцями залучатимуться до громадських робіт особи, які звернулися до них.
Сергій Самарський, радник Міністра соціальної політики України, розповів про програму радників з питань внутрішньо переміщених осіб. Програма була нещодавно заснована Міністерством соціальної політики України, Громадською організацією «КримSOS» та Міжнародною організацією «Stabilization Support Services» за підтримки Уряду Великобританії. Спільний проект покликаний вирішувати ключові питання внутрішніх переселенців та інших соціально вразливих категорій населення. Передбачено, що два радники працюватимуть на центральному рівні та 25 – в областях України. 

На радників покладанні завдання щодо налагодження комунікацій між переселенцями та Міністерством соціальної політики, швидкого обміну інформацією, зокрема, соціального захисту. 

Сергій Самарський зазначив, що його робоче місце буде знаходиться в облдержадміністрації. Інформація про всіх радників розміщуватиметься на сайті Міністерства та сайті Громадської організації «КримSOS». У внутрішньо переміщених осіб буде можливість звернутися до відповідного радника. Якщо на обласному рівні радник не зможе допомогти – інформація акумулюватиметься і передаватиметься на центральний рівень, та прийматиметься рішення, що саме треба зробити, щоб вирішити проблему. 

Також буде створена база внутрішньо переміщених осіб, за допомоги якої можна буде надавати гуманітарну та соціальну допомогу тим, хто на неї потребує.

Последние комментарии