Новий навчальний рік вже на порозі

Новий навчальний рік вже на порозі

Напередодні свята Першого дзвоника начальник відділу освіти Сєвєродонецької міської ради Ольга Каширіна розповіла про досягнення освітян у минулому навчальному році та поділилася планами і сподіваннями на майбутній:

«Ураховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, все більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції. Міністерство освіти і науки України рекомендує нам визначити патріотичне виховання як один з головних напрямів виховної роботи, як проблему загальнодержавного масштабу.

В умовах українського сьогодення, протягом минулого навчального року в усіх навчальних закладах Сєвєродонецька здійснювалася робота з патріотичного виховання. Відділ освіти, методичний центр, навчальні заклади міста плідно співпрацювали і будуть працювати з проблем патріотичного виховання з громадськими, волонтерськими організаціями.

Нам доводиться вирішувати різнопланові завдання, адже міська система освіти – це 41 навчально-виховний заклад, 1214 освітян, і головне – діти, а їх охоплено навчально-виховним процесом – 16 тис. 320 чол.

Забезпечення всебічного розвитку дітей дошкільного віку у місті здійснюють 14 комунальних дошкільних навчальних закладів, 4 дошкільні групи у складі навчально-виховного комплексу «Гармонія», що складає 152 вікові групи для дітей ясельного та дошкільного віку, які відвідує 3501 дитина віком від 2 років до 6-7 років.

Проектна потужність будівель діючих дошкільних закладів складає 2612 місць.

Усіма формами дошкільної освіти останні 5 років охоплені 98,8% дітей дошкільного віку (для порівняння: у 2010 р. – 63%). Позитивний момент у роботі дошкілля – це відсутність черги на місця у дошкільні групи дитячих садків протягом останніх 5 років. Практично 100% дітей старшого дошкільного віку у нашому місті отримують освіту в умовах дошкільних закладів.

У 2015 році мережа дошкільних закладів очікує відкриття приватного ясел-садка, розрахованого на чотири вікові групи. З 1 вересня відкриються дві дошкільні групи у складі Борівського навчально-виховного комплексу. У поточному році продовжено роботи по відновленню діяльності дошкільного закладу №43 за призначенням, а він розрахований на 350 дітей.

Важливі завдання стоять і перед системою загальної середньої освіти, яка повинна забезпечити високий рівень вихованості, якісні, міцні знання. Мережа загальноосвітніх шкіл в цілому відповідає потребам нашої громади.

Для задоволення освітніх потреб у місті функціонує 21 загальноосвітній заклад відділу освіти, серед яких заклади нового типу. З 1 січня цього року розпочав свою роботу навчально-виховний комплекс «Гармонія», а з 1 вересня починає роботу Борівський навчально-виховний комплекс на базі школи №19, який складається з двох відділень: дошкільного і шкільного.

У денних школах протягом 2014-2015 навчального року навчалося 8 тис. 887 учнів. Середня наповнюваність одного класу в школах міста складала 24 учні. 35% дітей від учнівського контингенту відвідували понад 30 гуртків, секцій, творчих об’єднань позашкільних закладів.

У сучасних умовах наші позашкільники змогли впевнено закріпитися на верхніх щаблях обласного рейтингу, стати відомими і на всеукраїнському рівні, а серед батьків, громадськості, партнерів, друзів – заробити стійкий позитивний імідж.

Відділ освіти розпочав підготовку до нового навчального 2015-2016 року ще з 1 вересня минулого року. Міською владою в першому півріччі було виділено понад 1 млн. 400 тис. грн. для проведення капітальних ремонтів, придбання більш вартісних речей для вирішення проблем відділу освіти. Були придбані 5 бойлерів для підігріву води, 3 для дитячих садків і 2 для шкіл, де було відсутнє централізоване водопостачання. Нам вдалося відремонтувати покрівлі гуманітарно-естетичної гімназії, СЗШ №8, ДНЗ №37. Також в цей період у співфінансуванні з міського бюджету реалізовувався проект, в якому перемогла СЗШ №6. У цій школі були замінені вікна і двері на сучасні теплозберігаючі.

Починаючи з 1 січня 2015 року, були виділені кошти на придбання пральних машин для НВК «Гармонія», що розпочав свою роботу в цей період. Були заплановані роботи щодо енергоефективної реіновації ДНЗ №12 вартістю понад 800 тис. грн. Там були замінені вікна, двері, почалося утеплення стін.

Нам вдалося укомлектувати медичний кабінет ДНЗ №22, виконати капітальний ремонт системи опалення СЗШ №19, яка не ремонтувалася близько 50 років. Зараз там починається будівництво міні-котельної на альтернативних видах палива. Рушила з місця проблема встановлення автоматичної пожежної сигналізації. В СЗШ №1, 5, 10 вона буде встановлена до початку нового навчального року.

Великий фронт робіт виконаний в дитячих садках. Повністю відремонтована система тепло-водопостачання та каналізації в ДНЗ №25. Буде вирішена проблема щодо капремонту каналізаційної системи ДНЗ №19. З метою заощадження енергоресурсів в закладах освіти будуть придбані і встановлені 4 теплолічільники. В СЗШ №12 він вже встановлений. Там відремонтовані й система опалення в спортивній залі та каналізаційна система в шкільній їдальні.

З міського бюджету виділені кошти на встановлення огорожі СЗШ №19 та в НВК «Гармонія».

Значну допомогу у вирішенні наших проблем надає відділ капітального будівництва Сєвєродонецької міської ради. Його спеціалісти допомагають нам професійними порадами. Вони здійснили вагомий внесок у виконання капітальних ремонтів покрівель СЗШ №4 і 20, частини покрівлі СЗШ №16, ДНЗ №14.

Міська влада поставила важливе завдання відновити за призначенням роботу колишнього ДНЗ №43. Туди введені штатні одиниці, виділені кошти на капітальний ремонт покрівлі. Виділяються кошти і на проведення проектних робіт щодо модернізації системи освітлення СЗШ №20, Сєвєродонецького колегіуму.

Завдяки батьківській активності вирішено відремонтувати парапет ДНЗ №42, побудувати павільйон та пофарбувати зовнішні стіни.

Міська влада дбає про те, щоб заклади освіти брали участь у інвестиційних програмах та конкурсах по вирішенню нагальних проблем, надаючи допомогу в роботі з різними міжнародними організаціями. В СЗШ №14 буде реалізований проект по лінії ЮНІСЕФ, СЗШ №18 і багатопрофільний ліцей беруть участь у проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». СЗШ №6, як переможець конкурсу міні-грантів, реалізує проект, що проводив уряд Німеччини. Роботи за цими інвестиційними програмами пов’язані з енергоефективністю будівель.

Усі заклади відділу освіти повністю готові до початку опалювального сезону, бо цю роботу ми розпочали заздалегідь.

Педагогічні коллективи і батьківська громада щиро вдячні міському голові Валентину Казакову, міській раді, начальнику фінансового управління Марині Багринцевій, які надають нам дієву допомогу і підтримку у вирішенні проблем освіти.

Напередодні свята Першого дзвоника хочу висловити щирі слова вдячності освітянам за подвижницьку працю і розуміння складнощів соціально-економічного характеру, які певною мірою позначаються і на нашому житті. Хочу побажати всім педагогічним працівникам міста сил, здоров’я, натхнення, здійснення всіх бажань та досягнення омріяних вершин. Сподіваюся, що кожен із вас докладе професійних зусиль до розвитку та дії оновленої школи за вимогами державних стандартів освіти і Концепції національно-патріотичного виховання учнів. Хай всім щастить у новому навчальному році».

 

Джерело: sed-rada.gov.ua

 #

Учебников в украиноязычных

Учебников в украиноязычных школах так же нет, так же для 4-го класса....

 
 #

Були придбані 5 бойлерів для

Були придбані 5 бойлерів для підігріву води, 3 для дитячих садків і 2 для шкіл, де було відсутнє централізоване водопостачання.
вы бредите? я закончил 3 школу в 1992,горячей воды там в жизни небыло!ее небыло в школах даже при совке!(про бассейн отдельный разговор,их всего то два в городе)

 
 #

А что Вы можете сказать по

А что Вы можете сказать по поводу учебников для 4 классов русскоязычных школ? Для нас и наших детей проблема очень актуальна.

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии