Прокуратура на стражі охорони прав осіб під час АТО

Прокуратурою міста вжиті заходи до захисту прав внутрішньо переміщених осіб з зони проведення антитерористичної операції на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Стаття 46 Конституції України передбачає, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Встановлення факту перебування особи на утриманні померлого має значення для одержання спадщини, призначення пенсії або відшкодування шкоди, якщо допомога, яка надавалась, була для заявника постійним і основним джерелом засобів до існування.Одержання заявником заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів не є підставою для відмови у встановленні факту перебування на утриманні, якщоосновним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку особи, яка надавала йому утримання.

Частиною 1 статті 37 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

Так, прокуратурою міста Сєвєродонецька Луганською області протягом Iпівріччя поточного року в порядку окремого провадження цивільного судочинства до місцевого суду пред’явлено 2 заяви про встановлення факту перебування осіб на утриманні для призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника. Судовий розгляд триває.

 

О.Сафонова, прокурор прокуратури міста Сєвєродонецька

Последние комментарии