Пройшла презентація проекту Перспективного плану формування територій громад Луганської області

У Луганській обласній військово-цивільній адміністрації 17 червня спільно з Офісом реформ проведена презентація проекту Перспективного плану формування територій громад Луганської області, який було ухвалено розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Москаля Г.Г. від 10.06.2015 р. № 234.

У заході взяли участь: керівники райдержадміністрацій, міські, селищні та сільські голови – керівники потенційних центрів спроможних територіальних громад, члени робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад області, члени Асоціації міст України Луганської області, представники Офісу реформ та засобів масової інформації.

Презентацію відкрив перший заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Михайло Пухтаєвич, який зазначив: 

«З минулого року в країні проходить реформа децентралізації влади. Сутність цієї реформи полягає в: 

1) трирівневій структурі місцевого самоврядування, що включає рівні громад, районів та областей, чітке розмежування повноважень між рівнями та вирішення основних питань місцевого значення на рівні громад, тобто базового рівня;

2) делегуванні держави своїх повноважень органам місцевого самоврядування базового рівня, на якому ці повноваження можуть бути реалізовані найефективніше, тобто з найбільшою користю для людей. Громади будуть наділені максимальним обсягом повноважень, які сьогодні мають тільки міста обласного значення, і відповідно перейдуть на прямі взаємовідносини із Державним бюджетом України;

3) місцевій самодостатній громаді, що має стати базовою одиницею децентралізованої системи управління державою, відповідно до європейських принципів, передбачених Європейською хартією місцевого самоврядування. Україна ратифікувала цей документ більше 15 років тому, але реалізація його принципів розпочалася лише минулого року. Мова йде про принципи субсидіарності, фінансової самодостатності та повсюдності;

4) передачі повноважень органам місцевого самоврядування, що має бути збалансованою системою контролю з боку виборців та держави.

Таким чином, децентралізація та реформа місцевого самоврядування спрямовані на формування спроможних територіальних громад. 

Безпосередньо презентацію проекту Перспективного плану провів директор Офісу реформ Сергій Тихоновський.

Сергій Тихоновський представив учасникам документ, який було розроблено на виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 214.

Директор Офісу реформ зазначив: «Особливістю Перспективного плану є те, що він був розроблений тільки для північної частини території Луганської області, яка є підконтрольна українській владі.

На цій території знаходяться 12 районів, 3 міста обласного значення, 194 діючі територіальні громади, з них – 159 сільських, 25 селищних, 10 міських.

У межах 194 територіальних громад пропонується створити 24 об’єднані спроможні територіальні громади. З них: 

  • 3 громади (Міловська, Біловодська, Марківська) об’єднують всі діючі громади в межах одного району; 

  • 2 громади (Новопсковська та Білолуцька) об’єднують всі діючі громади в межах Новопсковського району;

  • 9 громад об’єднують частину діючих громад одного з районів – Кремінська, Красноріченська, Новоайдарська, Попаснянська, Сватівська, Станично-Луганська, Старобільська, Троїцька, Широківська;

  • 7 громад об’єднують частину діючих громад двох або трьох районів – Білокуракинська, Золотівська, Лозно-Олександрівська, Містківська, Нижньодуванська, Новоастраханська, Щастинська; 

  • 3 громади об’єднують міські громади міст обласного значення та прилеглі сільські та селищні громади – Сєвєродонецька, Рубіжанська, Лисичанська.

 

За матеріалами прес-служби Луганської обласної військово-цивільної адміністрації

Последние комментарии