Запорука економічної привабливості міста

Одним із стратегічних завдань економічної реформи є створення режиму максимального сприяння бізнесу з боку держави. Щоденно робота державних органів має бути спрямована на удосконалення регуляторної політики, зниження адміністративних бар’єрів та тиску на малий та середній  бізнес.

У суспільстві спостерігаються факти чинення тиску на суб’єктів підприємницької діяльності з боку контролюючих, правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування, тому для органів прокуратури постало питання – припинити свавілля чиновників, забезпечити економічну свободу суб’єктів господарювання та усунення негативних факторів у розвитку бізнесу.

Щоб усунути перешкоди у розвитку бізнесу прокуратурою використовуються дієві заходи та механізми,спрямовані на виявлення та запобігання безпідставному втручанню у діяльність підприємців.

В органах  прокуратури України діють телефони гарячі лінії для безпосереднього контакту  прокурорів  із суб’єктами підприємництва,саме ефективна співпраця із представниками бізнесу і взаємне бачення проблем є сьогодні одним з важливих засобів мінімізації тиску на суб’єктів господарювання,недопущення протиправного втручання у їх діяльність.

На виконання постанови координаційної наради правоохоронних органів Луганської області з  питань додержання законодавства про дерегулювання підприємницької діяльності від 30.07.2012 р. прокуратурою міста вжито додаткових спільних заходів щодо викорінення умов і причин перешкод у розвитку бізнесу, недопущення фактів порушення прав фізичних осіб-підприємців   та господарюючих суб’єктів, незаконного втручання в їх господарську діяльність.

З цією метою, 19.07.2012 року розроблений  План взаємодії між місцевими органами влади та представництвами  територіальних органів  виконавчої влади, до компетенції яких належить виконання правоохоронних та контролюючих функцій.

З метою забезпечення своєчасної та ефективної протидії фактам незаконного втручання у підприємницьку діяльність і попередження «тиску» на суб’єктів малого і середнього бізнесу, розпорядженням прокурора міста Сєвєродонецька від 05.11.2013 р. №7 утворено спільну постійно діючу  робочу групу у складі працівників прокуратури міста Сєвєродонецька,   Сєвєродонецького  МВ УМВС України в Луганській, Сєвєродонецького МВ УСБУ в Луганській  області. 

Прокуратурою міста аналізуються правові підстави проведення планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання, вживають відповідні заходи щодо недопущення порушень закону в діяльності контролюючих органів.

За 2013 рік в ході здійснення нагляду щодо забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності, за наслідками проведених перевірок в діяльності органів контролю міста Сєвєродонецька внесено 3 акта прокурорського реагування, за розглядом яких 3-х посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Права суб’єктів господарювання поновлені.

В поточному періоду 2014 року за результати проведеної перевірки щодо стану забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності, одну посадову особу органу контролю притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Права суб’єкта  господарювання – підприємства поновлено.

За функціонування телефону «гарячої лінії» номером (0642)-4-30-53 (4-04-77) в прокуратурі міста Сєвєродонецька з 18.06.2012 р. по поточний час відповідає старший прокурор прокуратури міста Новікова Г.О.

Інформація про роботу телефону «гарячої лінії» з 05.07.2013 р. розміщення на офіційному сайті Сєвєродонецької міської ради (http://www.sed-rada.gov.ua)  інформації про роботу телефону «гарячої лінії» у рубриці «Довідкова інформація», створено нову підрубрику «Прокуратура міста Сєвєродонецька», яка діє й на поточний час.

 

Г.О. Новікова, старший прокурор прокуратури  

Последние комментарии