Законодавство та право на здійснення підприємницької діяльності

Особливості застосування заходів забезпечення у вигляді  застосування тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом (правом на зайняття підприємницькою діяльністю).

Кримінальний процесуальний кодекс України є абсолютно новим, сучасним, демократичним інструментом, спрямованим на реалізацію судово-правової реформи, яка проводиться в Україні. Чинний КПК закріпив низку інститутів, що суттєво змінили кримінальне процесуальне законодавствоУкраїни.

Зокрема,  чинним кримінальним процесуальним законодавством, передбачено новий такий новий західзабезпеченнякримінальногопровадженняяк тимчасове обмеження у користуванні правом на здійснення підприємницької діяльності.

Вказаний захід забезпечення доцільно застосовувати  у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень в економічній сфері та у сфері оподаткування.  На практиці найчастіше виникають питання щодо переліку та видів вилучення документів, що посвідчують вказане право спеціального користування.

Законодавцем чітко не визначено перелік документів, які підлягають вилученню, з метою позбавлення права на здійснення підприємницької діяльності, однак чинним законодавством наявність спеціального права на здійснення певного виду господарської діяльності визначається шляхом існування в підприємця документів на здійснення такого спеціального права, якими можуть бути ліцензії, дозволи, патенти тощо, а також  оригінал свідоцтва про державну реєстрацію, який видається юридичній особі – заявнику при державній реєстрації з трьома його копіями. На мою думку доцільно вилучати й також будь-які правовстановлюючі документи суб’єкта господарювання (установчий   акт,   статут   або засновницький договір,  положення),  оригінал та копія яких надається суб’єкту господарювання з відміткою органу державної реєстрації. Крім того, слід брати до уваги, що  зазначені документи містяться і в реєстраційних справах, які зберігаються у державних реєстраторів територіальних органів МЮУ, до яких уповноважені суб’єкти зареєстрованих юридичних осіб та ФОП мають доступ відповідно до положень чинного законодавства. Тому є доцільним здійснювати  виїмку зазначених документів, яка відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» здійснюється за вмотивованою постановою слідчого відповідно до закону або на підставі судового рішення. Факт передання зазначених документів повинен бути засвідчений протоколом, складеним у порядку встановленим КПК.

Крім того, необхідно зазначити, що в таких клопотаннях  необхідне  вмотивоване обґрунтування підстав у зв’язку з якими вбачається необхідність застосування вказаного заходу забезпечення. Так, якщо розглядати злочини у сфері господарювання, наприклад такий, як фіктивне підприємництво (ст.205 КК) тобто «створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона»,  підставою застосування даного заходу забезпечення є припинення кримінального правопорушення та запобігання вчиненню іншого, адже злочин є закінченим ще на етапі створення чи купівлі юридичних осіб.

 

А. Ісаєва, прокурор прокуратури м.Сєвєродонецька 

Последние комментарии