Знову подвійні стандарти?

Переді мною дві відповіді на звернення до міськради.

1. Відповідь в. о. міського голови С. М. Дядика № 3052 (без дати) на лист від 25.03.13 р. голові Луганського обласного центру політичних і соціологічних досліджень «Політсоціум» Іванову В. В.
2. Відповідь в. о. першого заступника міського голови В. Г. Кравченко № 3270 (без дати) на лист від 10.04.13 р. голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Саратову В. В.

Текст у цих двох відповідях, який я збираюсь прокоментувати, ідентичний.


1. В тексті відповідей написано:

«2. Згідно п.7 ст.3 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» одночасно з приватизацією житлових приміщень у гуртожитках, на які поширюється дія цього Закону, ПРИВАТИЗУЄТЬСЯ і відповідна частина допоміжних приміщень у таких гуртожитках».

Тут автори відповідей, м’яко кажучи, лукавлять.

В Законі цей пункт записаний так:
«Допоміжні приміщення у гуртожитках ПЕРЕДАЮТЬСЯ У СПІЛЬНУ СУМІСНУ ВЛАСНІСТЬ власникам житлових приміщень у таких гуртожитках безоплатно і окремо приватизації не підлягають»

Бачите різницю між «приватизуються» та «передаються у спільну сумісну власність?

На перший погляд, різиця майже непомітна, але в практичному застосуванні при розрахунку загальної площі житлових приміщень ця різниця дозволяє чиновникам від ЖКГ та міської раді збільшувати загальну площу житлових приміщень мешканців гуртожитків до 20-80 відсотків.
...................................................................

2. В тексті відповідей написано:

«Згідно п.10 ст. 3 цьго Закону власники житлових приміщень у гуртожитку та співвласники допоміжних приміщень у гуртожитку зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням гуртожитку і прибудинкової території, відповідно до своєї частки у майні гуртожитку шляхом укладання договору про спільне володіння та користування неподільним і загальним майном гуртожитку, типова форма якого затверджена Постановою Кабінету Міністрів України .№326 від 08.04. 2009 року».

Все вірно: 
«шляхом укладання договору про спільне володіння та користування неподільним і загальним майном гуртожитку».

Згідно законодавству, мешканці гуртожитків повинні заключити два договори, текст яких повинні підготовити і запропонувати виконавці послуг (жилсервіси):

Договір 1. Згідно Постанові КМУ від 20 травня 2009 р. № 529 Про затвердженняТипового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=529-2009-%EF

Цей договір заключається як з мешканцями гуртожитків, так і з мешканцями багатоквартирних будинків.
Калькуляційною одиницею при визначенні плати за надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є 1 кв. м ЗАГАЛЬНОЇ ПЛОЩІ житлового приміщення. В загальну площу входить площа підсобних приміщень та не входить площа допоміжних приміщень.
В тариф вже включена оплата за надання послуг з утримання допоміжних приміщень: сходові клітки, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні (позакімнатні) коридори, колясочні, кладові, сміттєзбірні камери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення.
Звертаю вашу увагу: оплата послуг, а не оплата площі приміщень.
Це наглядно видно на прикладі багатоповерхових будинків. Ніяких додаткових квадратних метрів при платі за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не нараховується.
Тариф по цьому договорі, установлений Рішенням виконкому №1831 від 23 вересня 2008 р. „Про затвердження тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, структури, переліку і періодичності їх надання, переліку і періодичності робіт по прибиранню внутрішньобудинкової та прибудинкової територій (крім ОСББ)”. http://www.sed-rada.gov.ua/economic/tarifn...searchterm=1831

Договір 2. Згідно Постанові Кабінету Міністрів України. від 8 квітня 2009 р. N 326. Типовий договір про спільне володіння та користування неподільним і загальним майном гуртожитку. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=326-2009-%EF з мешканцями гуртожитків повинен заключатися ще один договір, в якому передбачена оплата послуг за утримання тих допоміжних приміщень, площа яких не ввійшла в першому договорі. Наприклад, загальна кухня, загальний душ, загальний туалет.
Ця площа значно менша, ніж загальна площа в першому договорі і перелік послуг теж набагато менший. До теперішнього часу порядок заключення цього договору законодавством не врегульований.
Як видно з листа, це розуміє і міська рада, про що свідчить відповідь на звернення міської ради з Мінрегіону № 8/20-1235-12 від 01.11.2012 р., на яку дає посилання В. Г. Кравченко.
...................................................................

3. В тексті відповідей написано:
«Законність розрахунку загальної площі даного гуртожитку (вул. Новікова, 5) підтверджена Ухвалою суду ...».
Знову «лукавство». В вимогах мешканців мова йде не про невірне обчислення загальної площі ГУРТОЖИТКУ, а про обчислення загальної площі ЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ, які займають мешканці гуртожитку.
Крім того, по справі № 913/154/13-г намічено розгляд справи в Вищому господарському суді України на 21.05.2013 р.
...................................................................

4. В тексті відповідей написано:
«В рішенні Конституційного Суду України від 09.11.2011 року визначено, що власники квартир дво- або багатоквартирних житлових будинків та житлових приміщень у гуртожитку, незалежно від підстав набуття права власності на такі квартири, житлові приміщення, є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою».

Так, все вірно. Дійсно, в Рішенні Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення положень пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" Справа N 1-22/2011 9 листопада 2011 року N 14-рп/2011http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v014p710-11 є така фраза.
І це рішення відноситься як до багатоквартирних житлових будинків, так і до ЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ У ГУРТОЖИТКУ.
Так чому ж міськрада на основі цього рішення для мешканців багатоквартирних житлових будинків не збільшує загальну площу квартири за рахунок допоміжних приміщень, а для мешканців житлових приміщень у гуртожитку збільшує?

Знову подвійні стандарти?

Виктор Павлов,
тел. для справок та консультацій: 050-422-42-14, 
E-mail: kwp@online.ua

 #

Источников несколько: -

Источников несколько:
- личная переписка;
- звонят, приходят (приносят копии), присылают копии;
- "утечка" из первоисточников:
- и т. д.

 
 #

Откуда Вы берете эти

Откуда Вы берете эти видповиди?

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии