Громадяни, будьте пильні. Договір з СТКЕ. Запитання, запитання, запитання ...

В міській газеті «Сєвєродонецькі вісті» від 29 березня 2013 року надрукована пропозиція (публічна оферта) КП «СТКЕ» про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води:

«КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «СЄВЄРОДОНЕЦЬК - ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», яке визначене виконавцем послуг з централізованого опалення, повідомляє про пропозицію (ПУБЛІЧНУ ОФЕРТУ) про надання послуг з централізованого опалення. Діяльність підприємства з надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води відповідно до ст. 633 Цивільного кодексу України має ПУБЛІЧНИЙ характер. Умови надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води ВИЗНАЧАЮТЬСЯ ВИКОНАВЦЕМ послуг. Форма Договору про надання послуг з централізованого опалення розроблена відповідно до типового договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 р., наведена нижче. Укладання договорів про надання послуг з централізованого опалення здійснюється НА УМОВАХ ПРИЄДНАННЯ відповідно до ст. 634 Цивільного кодексу України. З умовами надання послуг з централізованого опалення та формою Договору про надання послуг з централізованого опалення ознайомитися можна в КП «СТКЕ».

Дійсність цієї пропозиції не обмежена часом, пропозиція дійсна для всіх споживачів, власників або наймачів житлових приміщень, що отримують або мають намір отримувати послуги з централізованого опалення (послуги, спрямовані на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд).

ПРИЙНЯТТЯ ЦІЄЇ ПРОПОЗИЦІЇ ДОПУСКАЄТЬСЯ ШЛЯХОМ ЗДІЙСНЕННЯ БУДЬ-ЯКИХ ДІЙ, СПРЯМОВАНИХ НА ОТРИМАННЯ ПОСЛУГ. КП «СТКЕ» пропонує споживачам з’явитися за адресою: м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, 71 у абонентський відділ КП «СТКЕ» для укладання письмового договору. Якщо за станом здоров'я або з інших поважних причин хтось не має змоги з'явитися до абонентського відділу, підприємство надішле повноважного представника до таких споживачів. Довідки надаються за тел. 70-11 -92».
(В тексті виділено автором).

Прочитав я цю публічну оферту і задумався: Про що йдеться і чим загрожує / не загрожує мені, пересічному споживачеві, укладення такого договору?

Довелося звернутися до основного акту цивільного законодавства, на який робить посилання автор пропозиції, Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

І що ж я з'ясував?

Ось пункт з ст. 633 ЦКУ: «Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо)». 

Виходячи з цього формулювання, виконавець зобов'язаний проводити надання послуг КОЖНОМУ, хто до нього звернувся.

Далі: я, як споживач, відповідно до цієї статті, можу і не звернутися - справа добровільна.

Ось пункт з ст. 634 ЦКУ:
«Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору».

З цього тексту також випливає, що споживач не зобов'язаний приєднуватись і укладати договір.

Умови договору, згідно ст. 634, встановлюються виконавцем і не можуть бути змінені за пропозицією споживача.

Навіть, якщо ці умови договору суперечать чинному законодавству або здоровому глузду?

Наприклад, в запропонованому тексті договору написано: «22. Точками розподілу, в яких здійснюється передача послуг від виконавця споживачеві, є: 
1) у багатоквартирному будинку послуги з:
централізованого опалення та постачання гарячої води - внутрішня сторона будівельної конструкції фундаменту житлового будинку ...». 

Тобто, згідно пропонованого договору, виконавець зобов'язується подавати теплоносій та гарячу воду тільки до внутрішньої сторони фундаменту.
А далі, якщо навіть теплоносій і гаряча вода не потраплять у квартиру споживача, це абсолютно не хвилює виконавця. Це - турботи споживача. А оплачувати ці ненадані послуги споживач зобов'язаний.
І навіщо споживачеві така послуга?
В типовому договорі сказано по-іншому: Постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630 Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=630-2005-%EF
«п.22. Точками розподілу, в яких здійснюється передача послуг від виконавця споживачеві, є: 
1) у багатоквартирному будинку послуги з: централізованого опалення - ВІДГАЛУЖЕННЯ ВІД СТОЯКІВ У МЕЖАХ КВАРТИРИ; постачання холодної та гарячої води - після першої водозапірної арматури на відгалуженні від стояка у квартирі споживача»

В цій же постанові № 630 сказано:
2. У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:
точка розбору - місце розташування водорозбірних кранів або змішувачів холодної та гарячої води У КВАРТИРІ (будинку садибного типу);

І таких зауважень до пропонованого тексту договору безліч. Але - це тема для окремого обговорення.

А що значить формулювання виконавця:
 «послуги з централізованого опалення (послуги, спрямовані на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд)»?
І чому вона не відповідає формулюванню з нормативно-правового акту - постанови №630?
 «централізоване опалення - послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання». 

А що означає фраза:
«Прийняття цієї пропозиції допускається шляхом здійснення будь-яких дій, спрямованих на отримання послуг»

На жаль, в ЦКУ я не знайшов такого формулювання.

Мабуть, по задумці виконавця, сам факт того, що людина зайшла в опалювану квартиру, є прийняттям даної пропозиції і підтвердженням факту укладення договору?

Так, невичерпна фантазія чиновників.

Чому в одному місці використовується термін «централізоване опалення та постачання гарячої води», а в другому: «централізоване опалення»?

Текст пропозиції містить багато нечітких, суперечливих формулювань, що в подальшому може призвести до непорозумінь і конфліктів 

Автор вважає, що запропонований порядок укладення договору про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води не відповідає діючому законодавству.

Автор направив заяву до міськради з проханням:

1. Відповісти: 
Чи проводилась юридична експертиза пропонованого порядку укладання договору на відповідність законодавству?
2. Якщо не проводилась - надати висновок щодо відповідності запропонованого порядку укладання договору діючому законодавству.

А споживачам, мешканцям міста, можу повторити:

Громадяни, будьте пильні! При підписанні договору з СТКЕ обов'язково уважно прочитайте договір, проконсультуйтеся з фахівцем.
 

Виктор Павлов,
тел. для справок и консультаций: 050-422-42-14

 #

Вероятно авторов текста

Вероятно авторов текста договора после приёма на работу заставляют упражняться в правописании. При этом руководство компании не считает необходимым ознакомить новичков с нормативными документами, начиная с типовых договоров на оказание услуг... Можно повторить обращение в горисполком, составив коллективную жалобу, на нарушение прав потребителей при оказании услуг населению в части использование местной компанией документов несоответствующих нормативным, т. к. "внутрішня сторона будівельної конструкції фундаменту житлового будинку " (п.22, п.п.1) находится за пределами жилого помещения потребителя и самостоятельно не может оплачивать какие-либо услуги (шутка).
ЗЫ. Алчевское РЭС в обход нормативов вынуждает потребителей нарушать ЗУ "О защите персональных данных". В таком случае договора подписывать нельзя.

 
 #

Макс 15 Апрель, "В.П. в одном

Макс 15 Апрель,
"В.П. в одном лице заменяет всю горсоветовскую "оппозицию".

А если серъезно, то где опозиция? Или ее нет?
Столько приведено фактов нарушения законов а опозицыя молчить.

Опозиция! Ау! Откликнитесь.

 
 #

Эх,не слышит меня Алексей

Эх,не слышит меня Алексей Светиков... Или сильно занят "заказухой" по парку??? И наверное борьба с 2-х ставочным тарифом- это был тоже "заказняк????

 
 #

Если я не ошибаюсь в своих

Если я не ошибаюсь в своих предположениях, то Виктор Павлов вообще не имеет диплома юриста. (Сколько сала сэкономлено).
Обычный инженер-технарь.

 
 #

В.П. в одном лице заменяет

В.П. в одном лице заменяет всю горсоветовскую "оппозицию".

 
 #

юристы СТКЭ, УЖКХ, ЖЕКов,

юристы СТКЭ, УЖКХ, ЖЕКов, горсовета-они просто с "той" стороны и задачи у них соотв. свои\другие.Будете Вы "там" зарплату получать-будете делать тоже самое... Система...

 
 #

Наверное, Виктор Павлов

Наверное, Виктор Павлов получил диплом юриста, заработав "своим горбом".
Думаю, что "с отличием".
А вот юристы СТКЭ, УЖКХ, ЖЕКов, горсовета - получили диплом "за сало".
Это же сколько "хрюшек" зря пострадало. Толку-то от этих горе-юристов - никакого.
Мало того, очень много вреда.

 
 #

В. П., продолжай их

В. П., продолжай их "мочить"!!!

 
 #

Дополню к своему

Дополню к своему "труду"))):
1.В.Павлов написал за точку передачи услуг.Пардон,не заметил..
2.Вспомнилось,как лет несколько назад А.Светиков в своем боевом листке "Третий сектор" боролся с "подарком" от Г.В.Е & СТКЭ-двухствочным тарифом на отопление.Результат- народ, таким образом(плюс освещение других "подвигов во благо лохтората) "науськаный" против Г.В.Е и Ко проголосовал на выборах мэра не за него, а за другого(наверное хорошего)дядю...
А сейчас А.Светиков только про парк несознательным рассказывает...
Алексей,подключайтесь к освещению темы возможного развода населения на "отоплении"!!!!

 
 #

читал я это произведение

читал я это произведение бегло-сплошное кидалаво...Точкой передачи услуг(теплоносителя)является зап.арматура и т.д. сразу за стеной здания в подвале, т.е если на входе в дом тем-ра ОК, то поставщику услуг зачет. Какова будет тем-ра у вас в батарее(100% ниже,чем на входе)-это ваши проблемы. А так же срок исковой давности-10 лет(ну это для злостных неплательщиков) и т.д. Короче,громадяне, если хотите отлюбить себя сами-подписываем в слепую не глядя( ну как обычно)...

 
 #

Уж сколько бились в

Уж сколько бились в договорами на предоставление услуг ЖКХ на комиссии по формированию тарифов. в течение 2009-2011 годов. вроде бы пришли к выводу, что договоры обязаны соответствовать Типовому договору по постановлению №630. О "Точках розподілу" говорилось постоянно, потому что утвержденная цена на 1 Гкал НКРЭ предусматривает "виробництво, транспортування та постачання теплової энергії". Т.е. в стоимость 1 Гкал уже заложена цена поставки тепловой энергии до точки распределения - а это стояк в квартире потребителя.
В общем ничего не меняется. И не изменится пока мы все будем это терпеть.

 
 #

Добавлю, что данный договор

Добавлю, что данный договор (публичная оферта) прямо противоречат ст.20 закона о ЖКХ. В этой статье прямо и четко написано, что договор ТОЛЬКО в письменном виде.

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии