Рада може офіційно "закінчити АТО", але війну це не закінчить

Наступного тижня на розгяд Верховної Ради подадуть законопроект про завершення АТО та новий етап використання Збройних сил України.

Про це повідомив перший заступник голови фракції “Народний фронт” Андрій Тетерук, - передає Новинарня.

“Очікується, що наступного тижня у Верховну Раду буде внесено законопроект, який дасть можливість завершити етап АТО і почати етап нового використання наших Збройних сил. Я не можу розкривати подробиці, давайте дочекаємось тижня, коли він буде поданий. Тоді ми будемо коментувати остаточно затверджений текст”, – сказав Тетерук.

У відповідь на запитання, хто працював над текстом, нардеп сказав, що є група авторів, які наразі допрацьовують проект закону.

“АТО керується нашим антитерористичним центром згідно з нормами закону про боротьбу з тероризмом і очолюється представниками СБУ. Ми маємо на сьогодні абсолютно інші завдання і загрози, які не вирішуються у форматі АТО. У цьому контексті буде розширено можливості застосування наших Збройних сил. Оперативний штаб буде включати в себе всі наші військові підрозділи, також центрально сюди будуть інтегровані наші ВЦА (військово-цивільні адміністрації – “Н”), щоб у зоні проведення військового конфлікту всі дії були чіткі і виконувалися у послідовному варіанті”, – додав Тетерук.

За його словами, наразі антитерористична операція виконала найголовніші покладені на неї функції – стабілізувала ситуацію в частині Луганської і Донецької областей, дозволила провести в Україні вибори, за допомогою АТО повернули частину територій.

“Цілком зрозуміло буде шукати відповіді на гібридну агресію, ми повинні шукати сучасні адекватні відповіді на те, як повертати наші території, як взаємодіяти”, – сказав нардеп.

13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв’ю ЗМІ заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від російської агресії.

“Настав час нам визначити такий правовий формат, який дозволить оптимально захисти Україну від гібридних засобів війни, що застосовує проти нас Росія, а не втискати масштабні проблеми в обмежений формат АТО”, – наголосив він.

Турчинов зазначив, що військові дії тривають на сході вже три роки і переросли формат АТО як за тривалістю, так і за масштабами.

“Попри розповсюджене уявлення, відповідно до нашого законодавства, введення воєнного стану передбачає лише запровадження особливого правового режиму в країні або в окремих регіонах і не надає автоматичного права на застосування ЗС України та інших військових формувань. Це законодавство сформовано на основі уявлень XX століття про класичну війну і не враховує особливості російської гібридної агресії проти України”, – сказано в анотації до відео.

За словами секретаря Радбезу, необхідно не просто визнати окремі райони Луганської та Донецької областей окупованими Росією, а й чітко на законодавчому рівні визначити основи державної політики щодо їхнього звільнення.

Для цього, вважає Турчинов, потрібна нова ефективна технологія захисту України від агресора. Вона може передбачати надання президенту України право застосовувати Збройні сили та інші військові формування проти агресії РФ.

Порошенко прокоментував заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про потребу скасування антитерористичної операції.

“Якщо ми скасуємо АТО і в той же час не надамо військовим права діяти адекватно в умовах агресії – залишимо Україну беззахисною”, – сказав Порошенко в коментарі журналістам під час поїздки в Донецьку область, відповідаючи на запитання про можливість скасування АТО та запровадження в окремих районах воєнного стану. Його слова наводить прес-служба.

Глава держави підкреслив, що доручив розробити законопроект щодо реінтеграції Донбасу, який передбачатиме низку заходів із повернення окупованих територій України.

“За моїм дорученням було розроблено проект законодавчого акту, який називається «Про реінтеграцію окупованих територій Донбасу України». Він охоплює цілу низку заходів і кроків, які треба буде здійснити для забезпечення реінтеграції, для визначення правового режиму”, – пояснив Порошенко і підкреслив, що ключовою позицією є реінтеграція цих територій.

Последние комментарии