Діти на канікулах – педагоги на навчанні

Діти на канікулах – педагоги на навчанні

29 березня в СЗШ №14 відбувся фестиваль педагогічної майстерності «Технопарк 2017» під назвою «Нова українська школа – на шляху до здійснення». Його організаторами традиційно виступили відділ освіти міської ради та КУ «Сєвєродонецький методичний центр».

Мета заходу – стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку і задоволення потреб у професійній самореалізації працівників освітянської галузі; виявлення ініціативних, творчо працюючих педагогічних працівників, які застосовують у своїй практиці сучасні науково-теоретичні положення; популяризація педагогічних інновацій, поширення передового педагогічного досвіду; професійне спілкування, обмін знахідками, практичним досвідом модернізації навчально-виховного процесу в сучасному навчальному закладі; підвищення науково-методичного рівня педагогів; створення умов для педагогічного самовизначення вчителя та залучення освітян до творчого пошуку.

За словами організаторів, фестиваль проходить вшосте, а географія організованих студій постійно розширюється. «Частково використовуються можливий потенціал і заходи, які проводяться ЛОІППО, – говорить завідувач СМЦ Лілія Князєва. – Це зустріч з вчителями інших регіонів. Наприклад, сьогодні вчителі біології зустрічаються у нас на базі ССШ №17 з заслуженим учителем України, керівником робочої групи з модернізації програм з біології для 6-9 класів, експертом та укладачем тестів із ЗНО з біології, директором методичного відділу ТО «Соняшник» Русланом Шаламовим. Цей захід організовано ЛОІППО. Як правило, на такі зустрічі вони запрошують по одному представнику з регіону. Але в рамках «Технопарку», в цій зустрічі беруть участь усі наші вчителі з біології. За такою ж схемою проводиться робота в студії для викладачів, які працюють з інноваційними інтерактивними дошками. Зараз ми отримали 45 таких дошок. Тому у вчителів є потреба навчитися їх використовувати. Старший викладач ЛОІППО, методист з інформатики Анна Степаненко сьогодні проводить тренінг «Використання інтерактивних дошок у навчально-виховному процесі» відразу у двох групах. Планується ще третя, але вже не в рамках «Технопарку».

Для педагогів-організаторів, а також завучів з виховної роботи в рамках заходу проведено тренінг «Дитина он-лайн: від загроз до можливостей». Його провела координатор Національного комітету Дня безпечного інтернету в Україні, дослідник формування безпечної поведінки дітей та молоді Олена Черних. На студії «Інноваційний підхід до управління навчальним закладом» для керівників ЗНЗ проведено моніторинг якості освіти у багатопрофільному ліцеї (доповідач О.А. Скурідіна), розкрита робота педагогічного колективу щодо реалізації Концепції розвитку навчального закладу (Н.М. Кузьменко), продемонстрована організація навчально-виховного процесу у спеціальних класах для дітей з особливими освітніми потребами у масовій школі (Н.В. Мурзенко), а також презентація арт-проекту «Те, про що важко сказати» (координатор Ганна Копилова).
 
До участі у заході була залучена також вчитель СЗШ №12 Марина Коваленко. Під час роботи студії «Від творчого вчителя до творчого учня» вона зробила доповідь «Формування якісного освітнього простору в Україні» за матеріалами І Міжнародного освітнього форуму «Нова українська освіта. Створюємо сенси разом» (Харків 2017), в якому брала участь.
Всього під час фестивалю працювало 17 студій представлення педагогічного досвіду вчителів міста. На кожній спікери представляли власні інноваційні ідеї, авторські методики, прийоми і форми роботи, моделі навчального та виховного процесів, управлінської діяльності та модернізації навчально-виховного процесу в сучасному закладі. Крім того, під час фестивалю вчителів орієнтували на заходи, які відбудуться найближчим часом. Це професійні свята, що проводяться в рамках України та на міжнародному рівні. Зокрема, конкурс «Global Ukraine». Раніше він був лише на міжнародному рівні, а відтепер в Україні буде проходити національний тур.
 
Фіналом заходу стало підбиття підсумків та церемонія нагородження. Так, дипломами були нагороджені учасники міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». Напередодні фестивалю «Технопарк» освітяни були нагороджені відповідними медалями. З семи навчальних закладів, що представляли Луганщину, п’ять – заклади Сєвєродонецька. «У нас є постійні учасники цього конкурсу, але були й дебютанти – Сєвєродонецький центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, а також СЗШ №11. Перший отримав золоту медаль, школа – срібло», – зазначила Лілія Анатоліївна.
 
Вчителі також отримали дипломи за участь в обласному етапі конкурсу «Вчитель року». Крім того, нагород удостоєні сім педагогів, які дали найбільшу кількість переможців за результатами обласних олімпіад. До речі, Сєвєродонецьк у загальному рейтингу в області знову посів І місце. Причому кількість переможців становила 113. В минулому році їх було 102. Є викладачі, які виховали 11 переможців! Попереду ще одна церемонія нагородження, де будуть заохочені та нагороджені діти, які стали переможцями обласних олімпіад, та їх викладачі.
 
Крім того, на кожній студії дипломами відзначені учасники, що були спікерами «Технопарку 2017» у різних номінаціях. Це й «Педагогічний успіх», «Майбутнє починається сьогодні», «Педагогічна ініціатива» тощо. Наостанок фестивалю проведено нагородження дипломами учасника в номінаціях «Педагог-майстер» і «Керівник-лідер» та виступи учасників конкурсу «Педагогічна надія» Євгена Марухненко і Сергія Марченко з одою вчителю.
 
Вітали учасників фестивалю в.о. першого заступника міського голови Сергій Зарецький, заступник міського голови Олексій Ярош, начальник відділу освіти Ольга Каширіна. У своїх промовах вони побажали педагогам успішної діяльності та навчання, професійного задоволення і особистих досягнень.
 
 
Олеся Петрова

Последние комментарии