З 1 квітня змінюються правила надання податкових консультацій

З 1 квітня змінюються правила надання податкових консультацій

Луганське відділення Офісу великих платників податків ДФС нагадує, що з 01.04.2017 року набуває чинності нова редакція статті 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України. Зазначені зміни передбачені Законом №1797-VIII.

Зокрема, за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів (раніше-30 к.д.), що настають за днем отримання такого звернення.

Окрім того, уповноважена особа органу, який цю консультацію надає, може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення, але не більше 10 календарних днів, та письмово повідомити про це платнику податків.

При цьому тепер чітко визначено обов'язкові реквізити такого звернення у письмовій формі:

·       найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи;

·       податкову адресу;

·       номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;

·       код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

·       зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;

·       підпис платника податків;

·       дата підписання звернення.

На звернення платника податків, що не відповідає цим вимогам, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України "Про звернення громадян".

 За вибором платника податків індивідуальна податкова консультація надається в усній або письмовій формі.

Індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, обов’язково повинна містити:

·       назву -податкова консультація;

·       реєстраційний номер в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій;

·       опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків;

·       обґрунтування застосування норм законодавства;

·       висновок з питань практичного використання таких норм законодавства.

Окрім того, індивідуальна податкова консультація, надана в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті ДФС, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до зазначених даних єдиної бази та офіційного веб-сайту буде безоплатним та вільним. 

Последние комментарии