Усмішка... Вона нічого не коштує, але багато дає

Усмішка... Вона нічого не коштує, але багато дає

Вона обдаровує тих, хто її отримує, і не віднімає у того, хто її дарує.
Саме таку символічну назву- «Усмішка»- має Зразковий художній колектив Дитячо-юнацький вокальний ансамбль Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості.
Цей колектив було створено у 1999 році, з 2006 року колектив працює у Сєвєродонецькому міському Центрі дитячої та юнацької творчості.

Цей вокальний ансамбль відіграє велику роль у вихованні дітей та молоді, пропаганді вокального мистецтва, знайомстві з сучасними музичними напрямками тощо. У процесі роботи гуртка вихованці отримують значний обсяг знань: розвивається гармонічний та звуковисотний слух, метроритмічне чуття, розкривають свої творчі здібності, створюють мистецьку атмосферу в колективі, стимулюють розвиток музичного сприймання, уяви, пам’яті.
Вокальний ансамбль є творчим колективом, який об’єднує 54 дитини віком від 4-х до 19-ти років. Набір до колективу здійснюється на принципах добровільності та за наявності необхідних голосових, слухових, ритмічних і фізичних даних.

Основною метою роботи гуртка є розвиток музичних здібностей та інтересів дітей. Участь в дитячо-юнацькому вокальному ансамблі, його буднях і святах є доброю школою навчання дітей спілкуванню, а виступи на концертах – джерелом радості і натхнення.
Програма гуртка передбачає навчання в групах початкового, основного та вищого рівня. Початковий рівень базується на нескладних мелодійних піснях веселого характеру. Основою занять є ігрова форма навчання.

Група основного рівня – це найважливіша ланка у всій вокальній роботі колективу, це головний актив співаків. З розширенням діапазонних і виконавських можливостей у вихованців цієї групи розширюється і їх репертуар. В цей же час у дітей розвиваються складніші компоненти музичної грамоти, наприклад гармонійний слух.

В групі вищого рівня продовжується і закріплюється робота попередніх років на всіх напрямках. Вихованці цієї групи стають організаторами і ініціаторами всіх цікавих музичних справ в колективі. Вони мають в своєму багажі значний запас знань, навиків, вражень та умінь.
Кожне заняття гуртка можна назвати зборами однодумців, любителів музики та вокального мистецтва. Підпорядкувати своє «Я» завданням і цілям колективу – одне з правил його учасників. Вихованці «Усмішки» вважають, що лише тоді справа, якою займається весь колектив, стане справою кожного, коли в нього вкладені загальні зусилля, загальна праця.
Заснувала та керує цим унікальним та співочим колективом Панаріна Ольга Валентинівна.
За час роботи в закладі Ольга Валентинівна зарекомендувала себе надійною, творчою, ініціативною людиною з високим рівнем працездатності. Це цілеспрямований, вимогливий до себе педагог, який ретельно виконує доручення, постійно підвищує свій професійний рівень, має організаторські здібності та високі моральні якості. 

В своїй роботі вона керується такою вимогою до себе: «Не нашкодь, не загуби краси дитячого голосу».

Ольга Валентинівна не просто високо фаховий педагог, а і яскрава особистість. Вона розуміє та усвідомлює свою роль в житті суспільства і в житті своїх вихованців, постійно систематизує все надбане в щоденній кропіткій роботі та з оптимізмом дивиться в майбутнє.
«Хто хоче – шукає можливості, хто не хоче – шукає причини» - саме ці слова стали для Ольги Панаріної професійним та життєвим кредо.

Педагог розуміє, що для досягнення поставленої мети особливо важлива творча атмосфера в колективі. Необхідно викликати інтерес до пісні, яку вчать вихованці, виховувати у дітей любов до самого процесу спільного співу. Тому на кожному занятті керівник всіляко намагається створити колектив однодумців.

Обираючи твори для розучування, Ольга Валентинівна завжди думає про їхню художню цінність. Вона прагне до того, щоб кожен твір залишав в душах виконавців і слухачів неповторний, добрий слід. Педагог знає, що включення в репертуар класики і народної музики - обов'язкова умова творчого зростання будь-якого вокального колективу і у виконавському відношенні, і в сенсі загально музичного розвитку вихованців. 

Художній смак самої Ольги Валентинівни завжди підказує їй правильний вибір творів, навіть вперше виконуваних. «Хай у моїх вихованців буде багато не просто заспіваних, а улюблених творів, від яких поступово протягнуться ниточки, проляжуть "містки" до музики, і не лише вокальної, але й симфонічної, оперної, балетної, фортепіанної» - саме такою думкою керується педагог при підборі репертуару. До речі, вихованці також беруть участь в оцінці і виборі творів.

Прагнучи забезпечити оптимальний вокальний розвиток кожного гуртківця, О.В. Панаріна відслідковує результативність роботи вихованців в індивідуальному прояві – двічі на рік проводить індивідуальну атестацію (прослуховування), програма якої будується на вікових вимогах та програмі розвитку колективу. 
Методична грамотність керівника гуртка сприяє не лише творчому розкриттю та розвитку кожної дитини, поширює її кругозір, виховує гармонійну особистість, а ще й всебічно захищає та виховує свідоме ставлення вихованців до стану свого голосового апарату, виконанню правил експлуатації та охорони голосу у зв’язку з домутаційним та мутаційним періодами. 

Саме завдяки особистому прикладу Ольги Валентинівни, її вихованці відрізняються від однолітків людяністю, умінням контролювати та будувати взаємовідносини, самостійністю, зібраністю та охайністю, високим рівнем внутрішньої та сценічної культури, самоорганізованістю та дисципліною. 

Досвід роботи та захопленість своєю справою, самоконтроль, зосередженість на змісті навчального матеріалу та логіці організації спільної діяльності під час заняття, вміння керувати власною увагою, збереження стану бадьорості, тонке розуміння вихованця та вміння жити його життям, не втрачаючи при цьому своєї педагогічної гідності, надзвичайна толерантність та доброзичливе ставлення до дітей і колег – це складові успіху педагогічної діяльності Ольги Панаріної.

Ольгу Валентинівну як досвідченого педагога з великими творчими можливостями поважають не тільки вихованці, батьки та колеги, а й громадськість міста. Найкращий доказ цьому - плідна співпраця з профільними установами, серед яких Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. Сергія Прокоф’єва, музичні школи, міський Палац культури, Палац культури і техніки хіміків, освітні заклади міста тощо. 

Панаріній О.В. було висловлено Подяку Сєвєродонецької міської ради (2012 рік), Подяку відділу освіти Сєвєродонецької міської ради (2012, 2013, 2014,2015, 2016 роки), Подяку Луганського обласного центру народної творчості (2015 рік), вона була нагороджена Грамотою відділу освіти Сєвєродонецької міської ради (2014 рік), Грамотою міської профспілки працівників освіти і науки (2012 рік), Грамотами Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості (2012 рік), за участь у професійних та творчих конкурсах отримала Диплом обласної профспілки працівників освіти і науки (2012 рік), Диплом Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (2013 рік).
Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка» під керівництвом Панаріної Ольги Валентинівни є постійним учасником різноманітних концертів, бо саме участь в концертах виявляє всі можливості колективу, його художні досягнення, досягнутий виконавський рівень, демонструє його згуртованість, дисципліну, сценічність, емоційність, зібраність. Кожен концерт має також і виховне значення. І для вихованців ансамблю «Усмішка» дуже важливо, чи зрозуміють, чи оцінять їх загальну працю слухачі.

Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка» є постійним учасником масових заходів – це виступи на різноманітних міських заходах, участь в ярмарках, виступи на підприємствах міста, виступи в дитячих садках та загальноосвітніх закладах міста. Колектив є постійним учасником всіх мистецьких заходів та концертів, що проходять у Сєвєрдонецькому міському Центрі дитячої та юнацької творчості. 

Вокальний ансамбль «Усмішка» - бажаний гість на багатьох концертних майданчиках, у творчому багажу якого величезна кількість різноманітних пісень: пісні-розповіді, пісні-діалоги, пісні-інсценування, ігрові, сатиричні та загально-позитивні пісні, мюзикли та українські народні обрядодії.

В колективі серед вихованців старшого віку постійно ведеться професійна підготовка до вступу у профільні навчальні заклади на спеціальності музичного фаху, тому багато випускників колективу продовжили музичну освіту у Сєвєродонецькому обласному музичному училищі ім. С. Прокоф’єва, Луганському державному інституті культури і мистецтв, Харківській державній консерваторії, Київському національному університеті культури і мистецтв, Київському національному педагогічному університеті ім. Драгоманова.
Сьогодні серед випускників колективу є солісти вокально-інструментальних ансамблів м. Сєвєродонецька, соліст Київського національного театру оперети, керівник вокального гуртка ВПУ № 92 м. Сєвєродонецька, 

Дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка» щорічно приймає участь у міському фестивалі дитячої та юнацької творчості «Діти – майбутнє України», з 2012 по 2016 р. р. ансамбль посідав І місце.

Колектив та солісти є неодноразовими учасниками міських, регіональних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів:
2012 рік – VІ Міжнародний фестиваль пісні «Чорнобильські мотиви» (Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка», відзнака журі);
2012 рік – І обласний дитячий фестиваль «Пісенна хвиля Луганщини» (Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка», ІІІ місце);
2014 рік – ХVІІ Всеукраїнський відкритий дитячо-юнацький фестиваль-конкурс естрадної пісні «Різдвяна зіронька» (Денисенко Марія, ІІІ місце);
2015 рік – ІІ Відкритий регіональний фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Заради миру на Землі» (Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка», ГРАН-ПРІ);
2015 рік – VІІ Відкритий Свистунівський фестиваль поезії Т.Г. Шевченка (Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка», відзнака журі; Ліпова Анастасія, ІІІ місце);
2016 рік – Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Обдарована молодь-2016» (Зразковий дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка», Диплом ІІ ступеня).
Вокальному ансамблю «Усмішка» оголошено Подяку Сватівського районного об'єднання «Просвіта» (2015 рік). Колектив нагороджено Грамотою Луганського обласного центру народної творчості за високу виконавчу майстерність і активну участь у проведенні акції виконавців художнього слова, з нагоди Дня народження Т.Г. Шевченка (2015 рік); Грамотою відділу освіти Сєвєродонецької міської ради за вагомий внесок у справу виховання учнівської та студентської молоді, відродження та примноження надбань національної культури і духовної спадщини українського народу, з нагоди Міжнародного Дня рідної мови (2016 рік).

22 березня 2017 року цей чудовий «усміхнений» ансамбль підтвердить своє почесне звання Зразкового художнього колективу. Ми щиро бажаємо і юним даруванням, і Ользі Валентинівні подальшого творчого розвитку, натхнення, нових звершень та вдячних глядачів! Радуйте і надалі нас своїм прекрасним співом, та даруйте нам свій позитив і щирі усмішки!

Последние комментарии