Громадськість Сєвєродонецька звернулася до влади з проханням розібратися з питаннням Льдового

Громадськість Сєвєродонецька звернулася до влади з проханням розібратися з питанням Льдового палацу спорту. Текст нижче.

Президенту України

Порошенку П.О.

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Копії:

Генеральному Прокурору України

Луценку Ю.В.

01011, м.Київ, вул. Різницька 13/15

Міністру Юстиції України

Петренку П.Д.

01001 м. Київ, вул. Архітектора Городецького, 13

Міністру внутрішніх справ України

Авакову А.Б.

01024 м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10

Директору Національного антикорупційного бюро України

Ситнику А.С.

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3

Голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово - цивільної адміністрації

Гарбузу Ю.Г.

93400, м.Сєвєродонецьк, проспект Центральний, 59

Голові Донецького апеляційного господарського суду

Малашкевичу С.А.

61022, м. Харків, проспект Науки, 5

Відкрите колективне звернення!

Шановний Петро Олексійовичу!

Ми, голови та представники громадських організацій, мешканці міста Сєвєродонецька, звертаємося до Вас щодо спроби захоплення колективної власності громади міста Сєвєродонецька – комунального підприємства«Льодовий палац спорту» ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк».

Громадськість міста вбачає у намірах ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк» рейдерську схему. В обхід Сєвєродонецької міської ради вищезазначений банк хоче в судовому порядку отримати всі права на майновий комплекс Льодового палацу спорту.

Льодовий палац спорту у 2005 році став предметом застави з боку міста Сєвєродонецька для отримання кредитної лінії для КП «Сєвєродонецьктеплокомуненерго». Між «ТАС-Комерцбанк» і КП «Сєвєродонецьктеплокомуненерго» було оформлено кредитний договір № 249-К/30 від 31.08.2005 року. 7 вересня 2005 року між «ТАС-Комерцбанком» і Сєвєродонецькою міською радою було укладено договір іпотеки. Відповідно до цих договорів «ТАС-Комерцбанк» надав КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» кредит загальною сумою 7 млн. грн. терміном на 2 роки під 20% річних, а Сєвєродонецька міська рада гарантувала повернення кредитних коштів об'єктом нерухомості комунальної власності - Льодовим палацом спорту.

Додатковим договором від 07.05.2007 року термін користування кредитними коштами був подовжений до 31.03.2009 року. Однак в повному обсязі КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» кредит не погасило. А з липня 2009 року підприємство припинило діяльність в зв'язку з передачею майнового комплексу в концесію ТОВ «Сєвєродонецьктепло». Концесійний договір передбачав, що ТОВ «Сєвєродонецьктепло» погасить заборгованість за цим кредитом, проте, цей пункт виконаний не був. КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» відновило діяльність 13.10.2011 року, коли рішенням судів договір концесії був розірваний.

У грудні 2007 року «ТАС-Комерцбанк» був перейменований в «Сведбанк», якому було передано всі права і обов'язки «ТАС-Комерцбанку». В 2008 році новий банк звернувся до боржника з вимогою погасити кредит.

24 вересня 2012 року «Сведбанк» звернувся з позовом до господарського суду Луганської області з вимогою стягнути з КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» 4208602 грн. 27 коп., у тому числі 3006616 грн. 67 коп. заборгованості по кредиту і 1201985 грн. 60 коп. по відсотках. Суд позов задовольнив в повному обсязі, а виконавча служба відкрила виконавче провадження та наклала арешт на кошти на розрахунковому рахунку підприємства. КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» безуспішно намагалася опротестувати рішення в суді. Підприємству суд в цьому відмовив, але кошти банк не отримав. А потім «пропав» і сам банк: 30 квітня 2013 року закордонні інвестори продали контрольний пакет акцій проблемного «Сведбанку», який після цього був перейменував в «Омега Банк». В 2015 році Нацбанк припинив діяльність «Омега Банку». Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (щоб самому не займатися вкладниками) заснував ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк », якому передав активи «Омега Банку» на суму 229,1 млн. грн. (прострочений кредит КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» в т.ч.) і зобов'язання перед вкладниками на таку ж суму. Після чого акції ПАТ «Перехідний банк «РВС Банку» були продані ТОВ «Українська бізнес-група» за 31,86 млн.грн.

ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк» звернувся з позовною заявою до господарського суду Луганської області з вимогою стягнення заборгованості КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» на предмет іпотеки - Льодовий палац спорту. ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк» вважає, що КП «Сєверодонецьктеплокомуненерго» має перед ним борг 7362599 грн. 83 коп., у тому числі 3006616 грн. 67 коп. кредитної заборгованості, 3005955 грн. 60 коп. відсотків і 1350027 грн. 56 коп. пені.

Отже, станом на сьогодні ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк» є кінцевим кредитором. Але, як це передбачає Закон України «Про іпотеку», банк жодного разу не звертався до Сєверодонецької міської ради щодо погашення боргу. Неодноразові спроби міської ради повернути борг у грошовій формі не мають успіху через відмову з боку кредитора ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк». Єдиною вимогою, яку активно проштовхують представники банку, є передача майнових прав на Льодовий палац спорту.

Таким чином, на нашу думку, реалізовується типова рейдерська схема, коли головним бажанням кредитора є виключно заволодіння майновим комплексом важливого соціального об’єкту, а не повернення коштів.

Звертаємо Вашу увагу, що згадана структура ПАТ «Перехідний банк «РВС Банк», за допомогою якої і здійснюється захоплення Льодового палацу спорту, тісно пов’язана з народним депутатом України Русланом Демчаком. Тому у нас є серйозні підстави вважати, що відбувається корупційний злочин з використанням службового становища.

Просимо Вас відреагувати на захоплення комунальної власності територіальної громади м. Сєвєродонецька через сумнівні судові рішення  та зупинити рейдерство. Звертаємося з проханням дати доручення відповідним органам негайно провести розслідування щодо можливого використання службового становища вищезазначеним народним депутатом, а також доручити правоохоронним структурам перевірити, чи кредитор ужив усі можливі досудові способи стягнення боргу з Сєверодонецької міської ради, як того вимагає чинне законодавство.

Наголошуємо, що подібні випадки рейдерства руйнують імідж України як правової та цивілізованої держави.

Ми переконані, що процес незаконного відчуження майна громади, зокрема, такого соціально важливого об’єкту, як Льодовий палац спорту, не повинен мати місця, бо саме громада є власником цього спортивного комплексу.

Последние комментарии