Журналісти та громадськість шукали шляхи діалогу

Журналісти та громадськість шукали шляхи діалогу

12 вересня 2016 року відбувся крулий стіл з журналістами та громадськими діячами на тему: «Соціальна єдність, примирення через діалог задля суспільної злагоди та вирішення проблем громад: що зроблено та подальші плани».

Захід організовано партнерами - департаментом комунікацій Луганської облдержадміністрації, ПРООН за ініціативою радника губернатора керівника Луганської обласної ВЦА - голови ОДА з питань інформаційної політики, внутрішньої політики та відкритості влади. На заході були присутні біля 20 осіб з числа представників громадських організацій, журналісти друкованих та електронних ЗМІ, блогери та представники громадських інформагентств Луганської області.

Мета круглого столу - надати інформацію представникам НГО та ЗМІ Луганської області, про теперішній стан справ щодо спільних напрямків роботи в області партнерів з представниками Програми розвитку ООН (ПРООН). А також обговорити результати співпраці та подальші плани, заходи для досягнення соціальної єдності та примирення для вирішення проблем й подолання наслідків кризи в Луганській області.

В результаті заходу присутні отримали інформацію та обговорили питання роботи партнерів та ПРООН в зазначеному напрямку, ознайомились із заходами, що проведені та ще плануються до впровадження у найближчий час та поспілкувались щодо проблем, існуючих в області. Запропонували власні підходи щодо вирішення конфліктів в громадах через діалог, соціальну єдність до примирення та вирішення проблем.

Андрій Зайцев, заступник начальника департаменту комунікацій Луганської ОДА, привітав учасників заходу та відмітив те, що ПРООН є надійним й давнім партнером та робить великий внесок в розвиток області за різними напрямками, зокрема щодо розвитку громадянського суспільства та покращення комунікаційно-інформаційної роботи в області. Зауважив, що конкурсні візити та мікро-ініціативи на гранти в рамках тематики, пов’язаною з питаннями діалогів, соціальної єдності та примирення для вирішення проблем в громадах необхідно поширювати та продовжувати.

Ганна Борова, радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності, у власній презентації зробила наголос на результати візитів по обміну досвідом на тему “ДІАЛОГ: СОЦІАЛЬНА ЄДНІСТЬ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ГРОМАД ЗА ПРИНЦИПОМ “ЗНИЗУ ДО ГОРИ”». Також наголосила про можливості подання мікроініціатив для фінансування в ПРООН. Надала рекомендації громадськості щодо прийомів делегацій з інших громад, у тому числі й які приїжджають з Донецької області. Так, зокрема, по візиту Лиманської делегації Донецької області, яка побажала відвідати м. Кремінна та м. Сєвєродонецьк 14-15 вересня п.р. Представила Віталія КУЛИКА – радника керівника Луганської обласної ВЦА - голови ОДА з питань інформаційної політики, внутрішньої політики та відкритості влади.

Віра Попсуй, радник мера м. Сєвєродонецьк відмітила, що ідея, яка включає в себе не просто візити, а тренінговий супровід з логічним наданням можливості учасникам візитів прийняти участь в конкурсі фінансування мікро-ініціатив, є прикладом системної роботи. Такий підхід надає можливість та мотивацію “візитерам” отримати натхнення, знання та повернутись й зробити у власних громадах важливі речі щодо побудови діалогів для вирішення локальних проблем, у тому числі й через акції по соціальній єдності серед членів громади.

Тетяна Вергун, член Національної спілки журналістів України, редактор газети "Моє місто", навела приклад , як сама організувала групу з 15 осіб з числа журналістів комунальних видань області. Це дозволило представникам групи поїхати та ознайомитись з ініціативами громадськості, донорів та влади в м. Кремінна та розширити власний кругозір, зрозуміти тематику та підходи міжнародних організацій щодо термінів “діалоги, соціальна єдність та побудова миру”, а також надихнуло на ряд маленьких проектів-покращень власної справи у громадах, які представляли члени групи візитерів.

Володимир Хапчук, представник інформресурсу zaraz.info, задавав питання про умови відбору груп на вищевказані візити. На що отримав відповідь від радника ПРООН щодо розповсюдження інформації про Конкурс на інфоресурсі ГУРТ, через відповідну прес-конференцію в Кризовому медіацентрі “Сіверський Донець” та через відділ комунікацій ОДА й ресурсні центри ПРООН в містах та районах Луганської області. Як зазначила радник ПРООН, Ганна Борова: “Ніхто не залишився з тих, хто подавав заявки на візити не підтриманим. Бо так було комісійно вирішено: надати можливість всім подавачам заявок прийняти участь у візитах по обміну досвідом, з подальшим правом подання заявок на відповідний Конкурс мікро-ініціатив від ПРООН”.

Віталій КУЛИК - радник керівника Луганської обласної ВЦА - голови ОДА з питань інформаційної політики, внутрішньої політики та відкритості влади. Охарактеризував ті плани, які зараз плануються для впровадження в області щодо покращення комунікаційної політики. Зазначив, що більшість публікацій регіональних ЗМІ не відповідають світовим стандартам толерантності та не сприяють досягненню примирення та суспільної злагоди в регіоні. Віталій відмітив, що у планах є проекти, які представлені нижче у переліку:
1) створення постійно діючої експертної майданчики по типу «ЛУГАНСЬКИЙ КЛУБ», із залученням ЗМІ, проводить свої засідання в Києві або на виїзді в Сєвєродонецьку і інших міст області;
2) створення «банку текстів» для розміщення в місцевих ЗМІ з актуальної тематики;
3) допомога у створенні системи контролю поширення українських видань в «сірій зоні»;
4) проведення тренінгів для журналістів районних комунальних видань (кущеві тренінги);
5) редизайн 15 районних комунальних газет, підготовка типового дизайну і безкоштовна передача газетам;
6) організація моніторингу інформаційного простору Луганщини;
7) проведення 4 прес-клубів «кава з губернатором» у Києві та 6 «прес-сніданків з губернатором» у Сєвєродонецьку для ЗМІ (до 1 грудня 2016);
8) авторська аналітична програма на ЛОТ (10 випусків);
9) впровадження методики загальної оцінки відкритості ЦОВВ, ОДА та органів місцевого самоврядування (інтегрований звіт на підставі опитування громадських експертів, журналістів і чиновників за допомогою провідних експертних організацій (1 раз на квартал):
- нормативне закріплення (актом ОДА та ОМС) обліку результатів оцінки відкритості ЦОВВ та ОМС при плануванні та звітності;
- підготовка «білої» і «зеленої» книги підвищення прозорості органів влади в Луганській області;
10) створення Координаційної ради підтримки розвитку громадянського суспільства в Луганській області, як спеціального дорадчого органу при ОДА на основі паритетного членства представників громадськості та чиновників від профільних підрозділів ОДА;
11) проведення 3 засідань Коордради з залученням ЗМІ та забезпечити он-лайн трансляції (до 1.12.2016).
11) проведення 3 тренінгів для співробітників ОДА, які займаються внутрішньої політики. Створення типових форматів аналітичних документів;
12) Створення обласної асоціації органів місцевого самоврядування та створення «Політичної Наради» з числа представників політпартій, які діють в Луганській області (2 засідання).
14) створення «Парламентського клубу» - для діалогу ОДА, народних депутатів Верховної Ради України (обраних від області), проведення 2 засідань.

Наприкінці заходу, присутні мали можливість неформально поспілкуватись. Але всі підтвердили, що такого формату заходи треба проводити з певною періодичністю. Домовились про наступну зустріч з презентацією результатів Конкурсу міні-ініціатив від ПРООН та тематикою для обговорень щодо стану впровадження реформи децентралізації в Луганській області, планів роботи влади, громади та ПРООН з цього приводу та запросити до діалогу відповідних посадовців та радників губернатора щодо цієї тематики наступної зустрічі (очікувано в першій декаді жовтня). Нагадаємо, що такого типу спільний захід обласної влади, ПРООН, громадськості та журналістів вже не перший (про попередній ми писали тут).

Додатково підіймали питання щодо необхідності звернути увагу з боку обласної влади на:
- створення реєстру журналістів, всіх без виключення (не враховуючі політичні або інші речі), щоб про аналогічні та інші заходи, як цей, всі інформувалися в рівній мірі без виключень;
- створити окремий розділ на сайті ОДА або окремий інформресурс, де можна брати інформацію про всі існуючі консультативно-дорадчі ради (громадські, координаційні та ін., наприклад Обласний Антикорупційний комітет), їх положення та склади з графіком проведення їх засідань та з протоколами зустрічей. Можливо розглянути питання для покращення координації роботи таких “напів громадських установ” єдиної уніфікованої Ради для полегшення їх відвідування громадськими діячами та тими департаментами ОДА, які входять до складу більшості з цих установ;
- створити реєстр досліджень стану регіону;
- поновити обласний конкурс проектів для громадських організацій, щоб журналісти теж могли приймати участь у фінансування своїх ініціатив за рахунок коштів обласного бюджету та покращувати через власні проекти комунікаційний простір Луганської області;
запровадити оперативну систему моніторингу конфліктів в громадах на рівні “чуток” та “по факту” для організації діалогів задля пошуку механізмів подолання конфліктів.

 

Інформація Луганського обласного Ресурсного Центру Розвитку Громад 

Последние комментарии