Увага - ботулізм!

Управління Держпродспоживслужби в м.Сєвєродонецьку  повідомляє про загострення епідситуації щодо захворюваності на ботулізм в Україні.
 
За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби протягом поточного тижня зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм.
 
Останній випадок захворювання ймовірно пов'язаний із вживанням риби «Лящ копчений», яку було придбано в супермаркеті смт Високий.
 
Причина такої сумної статистики - недостатньо сумлінне ставлення до свого здоров'я самих споживачів. Фахівці Управління Держпродспоживслужби в м.Сєвєродонецькуроблять все необхідне для того, щоб гарантувати якість продуктів харчування, що реалізуються на легальних ринках. Всі без винятку товари там проходять ветеринарно-санітарний контроль та їх якість не підлягає сумніву. Сєвєродончані, яким небайдуже власне здоров'я та здоров'я їхніх дітей, повинні прийняти за правило купувати продукти тільки в магазинах або в спеціально відведених для торгівлі місцях
 
Особливу небезпеку становлять продукти, реалізовані в місцях несанкціонованої торгівлі, вони можуть бути дуже небезпечними для здоров'я.
 
Щоб уникнути отруєнь у літній період, лікарі радять:
• відмовитися від звички приготування їжі про запас;
• блюда з м'ясних, молочних продуктів, риби піддавати термічній обробці не менше 10 хвилин;
• пташині яйця не вживати сирими, а класти в холодну воду і варити: курячі - 10, качині - 13, гусячі - 14 хвилин від початку кипіння;
• всі овочі, фрукти, баштанні культури, ягоди, зелень перед вживанням добре мити;
• не тримати їжу і продукти під прямими сонячними променями;
• не забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря;
• не купувати їжу в місцях, не обладнаних холодильниками;
• м'ясо та фарш зберігати в холодильнику і вживати, тільки якщо вони мають рожевий, а не червоний колір і відповідний свіжий запах м'яса;
• риба повинна також зберігатися в холодильнику і бути не липкою на дотик, якщо і має слиз, то вона має бути прозорою, а не каламутною, зябра повинні бути рожевими, а не червоними;
• купувати продукти, які швидко псуються, краще в останню чергу, щоб менше часу перебувати з ними на спеці (годинник походів по магазинах або ринках можуть зіпсувати продукти ще до приходу додому).
 
Якщо виникла підозра на отруєння, закликаємо не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря. Тільки фахівець може поставити правильний діагноз і зберегти здоров'я, а можливо, і врятувати життя ваше і ваших дітей.
 
 
Управління Держпродспоживслужби в м.Сєвєродонецьку  

Последние комментарии