Представник ЄС перевірила виконання проекту в Сєвєродонецьку

Представник ЄС перевірила виконання проекту в Сєвєродонецьку

Евакуйований з Луганська до Сєвєродонецька Далівський університет з оглядовим візитом відвідала  координатора проекту ЄС від Представництва Європейського Союзу в Україні Мирослава Дідух. Разом з журналістами вона ознайомилась з ходом втілення в життя проекту «Відновлення функціонування евакуйованого з м. Луганськ до м. Сєвєродонецька Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля».

Учасники оглядової екскурсії відвідали модернізований Центр дистанційного навчання, відремонтований головний корпус університету та два гуртожитки, облаштовані для проживання студентів і викладачів-переселенців.

Обидва університетські гуртожитки порадували новими вікнами, новими меблями та побутовою технікою. А капітальний ремонт систем опалення та нові модульні котельні забезпечать автономне теплопостачання в опалювальний сезон.

Як повідомив проректор СНУ ім. В.Даля Андрій Федоров, загальна сума фінансування проекту 578 тис. євро, з яких співфінансування становить лише 9,6 %, а основна частина - це грант ЄС.

«За ці кошти були придбані та встановлені три модульні котельні та проведено капітальний ремонт систем опалення головного корпусу та гуртожитків, де проживатимуть 475 чоловік. В головному університетському корпусі були встановлені нові пластикові вікна. У гуртожитку на бульварі Дружби народів замінили 79 старих дерев'яних вікон, а в гуртожитку на вулиці Маяковського встановлені пластикові вікна на п'ятому поверсі та придбані двері, - повідомив Андрій Юрійович. - Також на облаштування побуту студентів та співробітників університету було закуплено 6 водонагрівачів, 17 газових плит, 100 двоярусних ліжок, тумби, шафи та матраци».

Мешканка гуртожитку Карина Лаптєва висловила величезну подяку всім, хто причетний до цього проекту. Каже, в кімнаті стало затишніше і просторіше. Комендант гуртожитку Тетяна Фоменко подякувала грантодавцям, а також студентам за активну участь в ремонті та вивезенні будівельного сміття.

Але, як відзначили керівники СНУ ім. В. Даля та сама Мирослава Дідух, найбільш вагомим результатом проекту стало оснащення Центру дистанційного навчання сучасним обладнанням - серверами, комп'ютерами, мультимедійними дошками та іншим. Це дозволить дістанційно навчатись понад 15 тис. студентів за різними напрямками та спеціальностями. Також було завершено підготовку 15 навчальних аудиторій для очного навчання з загальною одночасною місткістю 375 студентів (взагалом, це створило умови для навчання на денному відділенні для 3000 осіб).

Під час прес-конференції, яка відбулась після оглядового візиту, ректор СНУ ім. В.Даля Ольга Поркуян наголосила: «Цей грант ЄС – найвагоміший з усіх, які університет отримав цього року. Багато років ми шукали можливість поміняти вікна і систему опалення. І тільки завдяки цьому гранту ми змогли це здійснити. Крім того ми підготували платформу для відновлення дистанційного навчання. Загалом, усі роботи за проектом ЄС були проведені для втілення головної мети – створення умов для навчального процесу і проживання студентів, викладачів і співробітників університету, які були вимушені виїхати з Луганську. А в подальшому це стане міцним фундаментом для розвитку наукової й освітньої діяльності університету та регіону в цілому».

Координатор проекту ЄС від Представництва Європейського Союзу в Україні Мирослава Дідух так оцінила виконану за проектом роботу:

«Дійсно вражає найсучасніший Центр дистанційного навчання, величезна робота по відновленню саме головного корпусу, запровадження сучасного теплового обладнання. Євросоюз й надалі сприятиме подоланню кризи на Сході та підтримувати політику регіонального розвитку в Україні. Зокрема, наступний великий проект ЄС на 90 млн євро буде націлений на підтримку реформи децентралізації влади в країні».

В інтерв’ю Громадському радіо  ректор СНУ ім. В.Даля Ольга Поркуян повідомила про значення проекту для вступної кампанії: «В цьому році дозволено вступати до переміщених вищів дітям з непідконтрольних територій, навіть без атестатів та без результатів ЗНО. При Східноукраїнському університеті створено освітній центр, куди приїжджають такі діти. В нас вже було більше 300 звернень дітей з непідконтрольних територій, вони мають можливість в нас пройти підсумкову атестацію, адже в них немає легального українського атестату. Держава гарантує таким абітурієнтам безкоштовне проживання в гуртожитках на час вступних іспитів, а ми повинні це забезпечити».

Медіа-центр СНУ ім.В.Даля

Последние комментарии