За добу на українські позиції у Авдіївській промзоні та на околицях Горлівки ворог випустив більше 200 мін, – полковник Лисенко

За добу на українські позиції у Авдіївській промзоні та на околицях Горлівки ворог випустив більше 200 мін, – полковник Лисенко

Інтенсивність обстрілів з боку бойовиків за минулу добу зменшилась. Ситуація на Донецькому напрямку залишається складною. Кількість обстрілів зменшилася у порівнянні з попередньою добою, але бойовики продовжують активно та відкрито застосовувати важкі міномети та артилерію, заборонені Мінськими домовленостями. «Дві третини усіх випадків порушення тиші на Донецькому напрямку припадають саме на міномети. Так, за минулу добу на українські позиції у Авдіївській промзоні та на околицях Горлівки ворог випустив більше 200 мін», – повідомив полковник Андрій Лисенко, речник Адміністрації Президента України з питань АТО, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Після опівночі і до сходу сонця бойовики, які базуються у Гольмівському, неодноразово обстрілювали сили АТО, які займають оборону на північ від їхніх позицій. При цьому бойовики застосовували міномети та гармати калібру 122 мм. На Світлодарській дузі у районі селища Луганське вдень обстріл вів снайпер бойовиків, а пізно ввечері там члени незаконних збройних формувань провели короткий обстріл сил АТО з БМП та автоматичних станкових гранатометів. «Усього за минулу добу на Донецькому напрямку  відбулося 19 ворожих обстрілів», – додав речник АПУ з питань АТО.

На Луганському напрямку бойова активність членів незаконних збройних формувань знизилася. У Попаснянському районі зберігалася абсолютна тиша. У Станиці Луганській бойовики рано вранці та пізно ввечері провели по одному обстрілу позицій сил АТО: у першому випадку задіявши БМП та гранатомети. Також на північ від Бахмутської траси, поблизу села Кримське Новоайдарського району, відбулися дві короткотривалі збройні провокації бойовиків. Усього за минулу добу на Луганському напрямку зафіксували 4 випадки порушення режиму припинення вогню.

На Маріупольському напрямку бойовики 18 разів порушили режим тиші. З них, 5 разів відкривали вогонь з важкого озброєння. «У Красногорівці сили окупантів обстрілювали українських військових з мінометів, артилерії та озброєння на БМП лише у темну пору доби. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь. У сусідній Мар’їнці – порівняно спокійно – ворог застосовував лише стрілецьку зброю», – розповів полковник Лисенко. Далі на південь, поблизу Гранітного, надвечір бойовики використали протитанкові гранатомети.

Неподалік Азовського моря, а саме у Гнутовому, бандформування відкривали вогонь з гранатометів та мінометів. «У Широкиному зберігається напружена обстановка: ворог веде обстріли сил АТО, не застосовуючи при цьому важкого озброєння», – додав речник АПУ з питань АТО.

Минулої доби бойовики використовували безпілотними на Донецькому напрямку. «Зазначимо, що ворог проводить розвідку не лише на передовій, а й у тактичній глибині оборони сил АТО», – уточнив полковник Лисенко.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовий загинув, 4 – отримали поранення. «Минулої доби 6 окупантів загинули, 5 – отримали поранення. Ці втрати понесли так звані «4-а бригада» (Алчевськ), «9-й полк» (Новоазовськ), «11-й полк» (Макіївка) російсько-окупаційних військ. Саме макіївський полк бойовиків, що веде бої в Авдіївській промзоні, вчора втратив найбільше бійців. Відома прізвища двох загиблих: це 27-річний навідник-оператор Федір Малютін та 20-річний кулеметник Віталій Горєвой», – зазначив речник АПУ з питань АТО.

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, з Росії прибуло чергове підкріплення для бойовиків. На станцію Ровеньки прибули 6 цистерн з паливно-мастильними матеріалами, 6 паливозаправників та 4 вагони із запчастинами до озброєння та військової техніки. На нафтобазу у Луганську заїхали 20 паливозаправників з паливно-мастильними матеріалами.

Також військова розвідка доповідає, що офіцери ЗС РФ з Центру інформаційного протиборства (Новочеркаськ), які відповідальні за виробництво пропаганди для тимчасово окупованих територій, спільно зі співробітниками російського телевізійного каналу «Лайфньюз» підготували фальшиві постановочні відеоматеріали, спрямовані на дискредитацію сил АТО. Зокрема, українські війська планують звинуватити у використанні так званих «фосфорних боєприпасів».

Последние комментарии