На Луганщині суди виносять обвинувальні вироки учасникам незаконних збройних формувань

З початку 2016 року суди Луганської області за матеріалами СБУ винесли понад півтора десятки обвинувальних вироків учасникам незаконних збройних формувань, інформаторам терористів, організаторам та активним учасникам сепаратистського референдуму 2014 року.

На початку липня набули чинності вироки стосовно мешканців Луганської області, які сприяли діяльності проросійських терористів.

30-річний житель Лисичанська, який у 2014 році примкнув до незаконного збройного формування Мозгового, допомагав російським диверсантам, які підірвали міст через Сіверський Донець. Поки росіяни мінували об’єкт комунікації, молодик «вартував» поблизу, спостерігаючи за місцевістю. Після звільнення Лисичанська переховувався від правоохоронців. У 2015 році пособника бойовиків затримала СБУ, він покаявся, співробітничав зі слідством та докладно розповів про діяльність російсько-сепаратистських диверсійних груп та НЗФ.

Житель Гірського за власним бажанням допомагав своїм приятелям – бойовикам незаконних «козачих» формувань. Протягом кількох місяців він постачав їм інформацію про місця розташування та дислокації військовослужбовців Збройних Сил України, військової техніки, розміщення фортифікаційних споруд. При затриманні співробітники СБУ вилучили у зловмисника гранату Ф-1.

Ці та інші особи, причетні до діяльності незаконних терористичних угруповань, засуджені до різних термінів покарання – від двох з половиною до дев’яти років.

Разом з цим нагадуємо, що СБУ надає можливість звільнення від кримінальної відповідальності громадянам, які мають намір добровільно відмовитись від участі в незаконних збройних формуваннях так зв. «ЛНР» та «ДНР». Люди, які зрозуміли, що зробили хибний життєвий вибір і хочуть повернутися на підконтрольну Україні територію, можуть скористатися програмою СБУ «На тебе чекають удома». Якщо перевірка підтвердить, що громадянин не вчинив інших тяжких злочинів, він буде звільнений від покарання та повернеться до мирного життя.

З початку дії програми нею встигли скористатися 72 особи. Серед них - 25 уродженців Луганської області. Стосовно 13 з них суди вже винесли постанови про звільнення від кримінальної відповідальності. Інші поки ще чекають на судові рішення, повідомляє Управління СБУ в Луганській області.

Последние комментарии