Обережно: Африканська чума свиней!

Обережно: Африканська чума свиней!

Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській областіповідомляє що, в Україні склалась дуже напружена епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней - АЧС.

З кожним роком розповсюдження АЧС в Україні набирає все більше обертів, з серпня 2012 року у вигляді поодиноких  випадків та у 2014-2016 роках набуло глобальних масштабів. 

З 2012 року по теперішній час в Україні було зареєстровано 70 випадків АЧС, з них у 2012 – 2015 роках захворювання виникло в 11 областях (16 випадків), у 2016 році зареєстровано 13 випадків в 9 областях, а саме в Полтавській (3), Житомирській (1), Кіровоградській (1), Одеській (3),Хмельницькій (1), Сумській (1), Чернівецькій (1), Миколаївській (1) та  Чернігівській (1).

Африканська чума свиней - надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп і характеризується високою смертністю тварин.               

Виникнення африканськоїчуми свиней завжди пов’язано зі значними економічними збитками, зумовленими організацію профілактичних та ліквідаційних заходів  (в 2015 році в Україні знищено понад 75 тис. голів свиней) та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Питання щодонедопущення подальшого поширення збудника африканської чуми свиней на територію області тримається на постійному контролі у Держпродспоживслужби в Луганській області та за підтримки облдержадміністрації та райдержадміністрацій на місцях вживаються заходи з недопущення занесення вірусу в нашу область.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства в якому утримуються свині залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а від самих власників свиней.

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней

-   - АЧС не становить небезпеки для людей.

  -   - На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.

- Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою            та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

- Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини за місцем знаходження та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Не утримуйте свиней в особистих господарствах, як що Ви не взмозі забезпечити наступні елементарні правила

Елементарні правила, завдяки яким можна вберегтися

 від Африканської чуми свиней

 -  Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

-  Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі та взутті використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

-    Не дозволяти відвідування власного господарства стороннім особам.

-    Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

-    Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець.

-    Не приносити у власне господарство туші впольованих диких кабанів.

       -   Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою.

Якщо власник не може забезпечити цих вимог, тоді він не повинен тримати свиней. Африканська чума з часом допоможе їх позбутися, але навколо буде знищено десятки здорових тварин і збитки буде завдано ще й сусідам.

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

Або зверніться до
Головного управління Держпродспоживслужби в Луганської області – тел.: 0506449273, 0501373706, 0505590670, 0507536315
Лисичанської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини -   тел.0951916143

     

Последние комментарии