Профілактика квартирних крадіжок – запорука не стати жертвою злочинців

Одним з найбільш розповсюджених злочинів, що вчиняються проти власності, є крадіжки з квартир.

В теперішній час Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво більш ніж у 1850 кримінальних провадженнях щодо таємного викрадення майна, з них 200 з квартир. З початку року Сєвєродонецьким відділом поліції вже зареєстровано 50 фактів квартирних крадіжок, з яких прокурорами направлено до суду 15 обвинувальних актів.

В деяких випадках цей вид злочину залишається нерозкритим, тому будь-якій крадіжці легше запобігти.

Найкращий засіб запобігти крадіжці - перехитрити злодіїв. Поставити себе на їх місце. Зазвичай, квартирні крадіжки відбуваються у будні дні, вдень. Логіка проста – господарі на роботі, діти у школі чи дитсадку. Причому найзручніше навідатись в житло до обіду, поки домочадці не повернулися на перерив. Отже, вразливішим всього квартира стає у першій половині дня з понеділка по п’ятницю. Що робити?

По-перше, непотрібно повідомляти сторонніх людей про Ваш робочий графік. По-друге, подружитеся з сусідами, які можуть приглянути за квартирою, коли Вас немає вдома.

Крім того, будьте обережні з таксистами. Не починайте відверті розмови, не розповідайте про мету своєї поїздки, не діліться інформацією, як довго ви відсутні вдома. Трапляється, що деякі нечисті представники цієї професії можуть виконувати роль навідників для квартирних злодіїв.

Якщо маєте таку можливість і бажання, заведіть собаку. Повірте, кращого сторожа не найти. Вона підніме шум вже при спробі зламування замка на двері.   

Найкращий захист від злодіїв – надійні тильні двері й міцні замки. Двері, зрозуміло, мусять бути залізними. На дверях рекомендується ставити два замки різних типів, що конструктивно відрізняються один від одного – циліндровий та сувальдний. Останній вважається за найвитривалішого охоронця і, залежно від класу замка, тримає захист від 5 до 30 хвилин.
При виборі замка необхідно звертати увагу на метал, з якого виготовлені замочна планка, засуви та корпус замка, тому що із-за крихкості металу замок (або його деталь) може розсипатися від одного удару по дверях. Необхідно використовувати замки, що мають високий клас міцності, надійності та стійкості до несанкціонованих методів зламу.

Який не був надійний замок, є сенс додатково захистити його від висвердлювання. Для цього підійде п’ятимілімітрова броненакладка із гартованого металу, встановлена між поверхню дверей та самим механізмом. Ще краще, якщо накладка виготовлена з комбінованого матеріалу – тверда серцевина, а з боків м’які шари, - тоді зламати замок буде складніше.

Зверніть увагу, міцною має бути й дверна коробка. Особливо, її кріплення в дверному отворі. У практиці криміналістів були випадки квартирних крадіжок, коли всю дверну конструкцію виламували повністю зі стіни ломом.

Не обмежуйтеся лише зміцненням дверей своїх квартир та установкою надійних замків. Спробуйте встановити звукову сигналізацію. У разі проникнення злочинця вона буде своїм сигналом привертати увагу та однозначно злякає злочинця.

Якщо злочин вже скоєно або є ознаки його скоєння (наприклад: відсутній або зламаний дверний замок, двері в квартиру відчинені або пошкоджені), негайно телефонуйте в міліцію, не входьте в квартиру або хоча б, обмежте доступ сторонніх осіб, оскільки такі дії можуть призвести до знищення слідів злочину або ускладнити роботу з ними.

Подаючи до поліції заяву про злочин, постарайтеся найдетальніше описати зниклі речі – це полегшить поліцейським проводити слідчі (розшукові) дії зі встановлення місцезнаходження вкраденого майна, а Вам дасть шанс на його повернення.  

 

Є.Бершинский, заступник керівника місцевої прокуратури

Последние комментарии