16 травня в Міському палаці культури відбудеться виставка

16 травня в Міському палаці культури відбудеться виставка

Відкриття виставки - дослідження «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія» у Сєвєродонецьку

«Україна Бельгія: історія взаємовідношень. Кінець ХІХ ст. початок ХХ ст.»

У понеділок, 16 травняо 14:30, в Міському палаці культури (просп. Хіміків, 28) у Сєвєродонецьку у рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» відбудеться відкриття виставки «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія». У події візьме участь Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс.

Дослідження руйнує міф про радянську індустріалізацію центру, Сходу та Півдня України. Проект акцентуєувагу на європейськійісторіїрозвиткурегіону, яка на сьогодні є не достатньодослідженою і популяризованою. Гірничо-металургійнапромисловістьПридніпровсько-Донецького краю Українизавдячуєзалученнюпідприємницькогокапіталу і досвіду з Англії, Франції, Німеччини, Швейцарії. Особливо значнимбуввпливбельгійськогопідприємницькогокапіталу, через щоПридніпровсько-ДонецькийрегіонУкраїниназивали «УкраїнськоюБельгією». На виставці представлено майже 250 історичних документів та світлин тих часів, які яскраво і переконливо відтворюють важливий період розвитку українських регіонів.

Справжніми свідоцтвами тих подій є представлені на виставціакції і облігації бельгійських акціонерних товариств, що діяли у губернії. Крім того, на виставці представлені фотокартки і портрети бельгійських і українських підприємств, керівників і засновників заводів, рудників, шахт. На фотографіях відтворені гігантські металургійні  заводи з доменними печами, рудники, шахти, продукція заводів, і звісно, зображення робітників: металургів, шахтарів.  Представлені унікальні фото самодіяльного театру «Малороси» на Петровському заводі (Єнакієво), духового оркестру Донецького скляного заводу, побудовані за рахунок керівництва підприємств православні і католицькі храми, театри, парки і бібліотеки.

Проект став можливим завдяки діяльності дніпропетровського мецената Дмитра Піркла, який протягом 2011-2015 років купував історичні документи у Європі. ЗібраніматеріалибулипереданіДніпропетровськомунаціональномуісторичному музею іменіДмитраЯворницького. Директор музеюНадіяКапустінаініціювалавивчення та аналіздокументів. На базі музею Валентина Лазебник, завідувачканауково-дослідного та експозиційноговідділуісторіїУкраїни ХІV ст. - поч. ХХ ст., дослідиламатеріали та сформувала у експозицію над якоюпрацював дизайнер ЮрійМалієнко.

У рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» виставка «Україна – Бельгія: історія взаємовідношень. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст.»відвідала міста Київ, Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Також заплановані покази в Краматорську, Маріуполі, Дружківці, Костянтинівці та Слов’янську.

Подія відбувається за підтримки Посольства Бельгії в Україні.

 

Програма відкриття виставки:

14:30 – вітальне слово із нагоди відкриття виставки: Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні; ІНШІ ХТО?Леонід Марущак, куратор Мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру.

Режим роботивиставки «Іноземніінвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія. Україна - Бельгія: історіявзаємовідношень. Кінець ХІХ ст. –початок ХХ ст.»

Місце:Сєвєродонецьк, Міський палац культури (просп. Хіміків, 28)

Дата:16 – 29 травня

ГрафікроботиМіського палацу культури: уточнюється

За додатковоюінформацієюзвертайтесь, будь ласка, до координатора проектівМистецькогонапрямкуУкраїнськогокризовогомедіа-центру:
ОльгаГончар, +38 093 339 76 46, olha.honchar@gmail.com

Последние комментарии