«Судовий процес» сєвєродонецьких школярів

«Судовий процес» сєвєродонецьких школярів

Незвичний урок правового виховання провели поліцейські серед учнів 9-го та 10-го класів ЗОШ №11 м. Сєвєродонецька.

Поліцейські Сєвєродонецького відділу поліції регулярно проводять профілактичні заходи серед неповнолітніх міста. Сьогодні ж, правоохоронцізапропонувалиучням 9-го та 10-го класівсередньоїзагальноосвітньоїшколи №11 ознайомитись з реальною фабулою кримінальногоправопорушення та провести судовийпроцес.

Дітямзапропонувалирозглянути та кваліфікувати дії двох хлопців, які вчинили хуліганство, відповісти на питання про кваліфікуючи ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 296 КК України «Хуліганство», та надати оцінку діям підлітків, післячогочастинашколярів провела судовийпроцес, який дав змогу учням оцінити правильність своїх відповідей.

Обвинувач, захисник, підсудні, потерпіла та свідки - всіціролідісталисяучням. Дітисамостійнопродумувалилініюзахисту та обвинувачення, шукали ймовірних свідків. Кожназісторіннамагалась довести свою правоту. Обвинувач – учениця 10-А класу  МаріяГуріназробила «ставку» на агресивний метод обвинувачення –майстернодопитуваласвідків та оперувала фактами та речовимидоказами. Сторона ж захисту – Ганна Дите намагалась дискредитувати свідчення потерпілої та спромоглась довести відсутність в діях своїх підзахисних частини кваліфікуючих ознак, тим самим зменшила міру покарання.

Суддею в процесі,який керував ходом судового засідання та оцінював відповіді учнів чинному законодавству, став старший інспектор Сєвєродонецького відділу поліції старший лейтенант поліції Артем Кунченко.

Після закінчення процесу, учасники обговорили правові питання, які виникли в ході «розгляду справи», дали оцінку діям кожного учасника та подякували за цікавий захід, який надав можливість практично реалізувати отримані знання.

«На мою думку, сьогоднішній урок більш цікавий превентивний та ознайомчий захід, ніж лекції-семінари. Кожний учень мав самостійно задуматись над поставленим перед ним питанням, відкрити підручник, кримінальний та кримінальний процесуальний кодекси. Приємно те, що і учні, і керівництво школи відгукнулися на нашу пропозицію провести таке практичне заняття та вклали максимум зусиль для цього» - зазначив Артем Кунченко.

 

Сєвєродонецький ВП ГУНП в Луганській області 

Последние комментарии