«Веселковий водограй»

«Веселковий водограй»

В системі безперервної освіти канікули в цілому, а літні зокрема, відіграють дуже важливу роль для розвитку, виховання та оздоровлення дітей і підлітків.

Адже велика літня перерва у школярів – це період зміцнення їх здоров`я, пізнання цікавого, час для нових знайомств та пригод. Це ще і пора для морального загартовування, духовного збагачення, пора для яскравих вражень, творчості, активного пізнання світу та себе в ньому.

Дітям дуже необхідна зміна діяльності, зміна вражень. Літній табір - місце цікавого проведення часу, вільного спілкування з друзями, педагогами, які розуміють, беруть участь разом з ними в різних заходах, не вимагають неможливого і не оцінюють. Звичайно ж, готового рецепту "Дзвінкого літа" не існує, але педагоги Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості(СМ ЦДЮТ) переконані, що взаєморозуміння і гарний настрій – запорука цікавих  літніх канікул. Бо літо – це, перш за все, сонячні та теплі дні, яскраві враження та веселковий настрій, тому  мовно-фольклорний  табір СМ ЦДЮТ має назву

«Веселковий водограй», який цього року  прийняв 60 вихованців віком від 6 до 14 років.

Пріоритетними  напрямками роботи мовно-фольклорного табору стали: оздоровча, освітня та розважальна діяльність — перебування на свіжому повітрі, проведення оздоровчих, спортивних, фольклорних, культурно-масових заходів, мовних інтерактивів з української та англійської мови, організація екскурсій, занять за інтересами.

Основним завданням забезпечення повноцінного літнього відпочинку в  «Веселковому водограї», згідно тематичного спрямування було поглиблення вивчення української і англійської мов та  фольклору і  навчання необхідним знанням та навичкам через гру та активну взаємодію між вихованцями і  педагогами.

Табір розпочав роботу 1 червня. Центр одразу ж перетворився в маленьку країну зі своїми турботами, проблемами і радощами. Всі діти були розподілені на 4 групи, відповідно до віку.
Вихованці кожної групи обрали назви для своїх загонів, тож у «Веселковому водограї» були «Котята», «Позитив», «Дружба» та «Діамант».

Робота відразу закипіла, як у мурашнику, адже право керувати загонами було довірено талановитим , неповторним і відданим своїй справі педагогам, які вели своїх вихованців стежками доброти, запалюючи в їх трепетних серцях вогник допитливості і віри в себе.   У навчально-виховному процесі табору брали участь керівники гуртків СМ ЦДЮТ: Рожанська Ірина Миколаївна, Донченко Оксана Володимирівна, Демент’єва Любов Петрівна, Циганкова Лариса Анатоліївна,  Асколкова Людмила Олександрівна, Котелевська Наталія Іванівна, Росадкіна Світлана Володимирівна, Головкова Вікторія Олександрівна, Сирова Тетяна Станіславівна, Жорнік Інна Леонідівна, Сердечна Дар’я Олексіївна, Тимощенко Тетяна Василівна, акторську майстерність  та культуру мовлення викладав завідувач відділом народної творчості Луганського обласного Центру народної творчості Олександр Володимирович Бірюстюков.

В роботі нашим педагогам допомагали волонтери – старші вихованці СМ ЦДЮТ, які входили до складу кожної групи: Крупельнікова Станіслава, Шувалова Вікторія, Калгіна Анастасія, Шевченко Альона та Бєловол Ганна. Дівчата малювали, танцювали, грали разом з таборятами, а також допомагали педагогам в організації та проведенні всіх екскурсій, масових заходів та дозвіллі дітей. Дякуємо дівчатам за витримку і натхнення.

А ще під час роботи табору справжніми друзями для «водограйчиків» стали четверо ініціативних та яскравих студентів Лисичанського педагогічного коледжу, що проходили педагогічну практику у нашому закладі - Ольга Матушкіна, Катерина Каверіна, Олександр Руденко, Олена Степаненко.

Начальником мовно-фольклорного табору «Веселковий водограй» була Вікторія Миколаївна Костиря, культорганізатор СМ ЦДЮТ, яка під час роботи табору не лише формувала навчально-виховний процес, а ще й  проводила інтерактиви з англійської мови та загальні таборові свята.

У вирішенні виховних завдань вихователі спиралися на вікові особливості психічного і соціального розвитку дітей, враховували те, що молодші школярі спілкуються з ровесниками та пізнають світ переважно в іграх.

Організація оздоровчо-виховного процесу передбачала різноманітність заходів, можливість кожного вихованця задовольнити свої потреби.

Всі види виховної діяльності в таборі здійснювалися відповідно до режиму дня та плану навчально-виховної роботи, затвердженими відділом освіти Сєвєродонецької міської ради. Все це висвітлювалося на спеціальному стенді та на сторінці групи СМ ЦДЮТ в соціальній мережі Facebook.

Діти та їхні батьки мали змогу щоденно знайомитися з путівкою дня та з фоторепортажем подій у таборі.

Обов’язковим було дотримання санітарно-гігієнічних вимог: створення порядку і затишку у приміщеннях, в ігрових кімнатах, актовій залі, навчальних кабінетах.

Протягом зміни в мовно-фольклорному таборі «водограйчики» (так ласкаво називали педагоги своїх вихованців) відвідували мовні інтерактиви, різноманітні майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та з акторської майстерності, знайомилися з дитячим українським фольклором, з історією нашого міста під час тематичних екскурсій, проводили Чемпіонати з настільних ігор та, звісно ж,  грали на свіжому повітрі.

Дуже запам’ятався «водограйчикам» Єдиний день безпеки життєдіяльності, коли до СМ ЦДЮТ завітали представники різних структур Міністерства з надзвичайних ситуацій, пожежні продемонстрували бойове розгортання, а представники Частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування аварійно-рятувального загону показали різновиди вибухонебезпечних предметів та навчили безпеці при такій небезпечній знахідці.

Запам’яталося вихованцям мовно-фольклорного табору і Свято мильних бульбашок, де кожен мав змогу надути якомога більшу бульбашку або зробити найбільшу пінну шапку з мила.

Не залишили нікого байдужими майстер-класи з хореографії, де «водограйчиків» навчили танцювати українські народні танці та створювати сучасні флешмоби, які вони і продемонстрували батькам під час закриття табірної зміни.

Також вихованці відвідували фольклорні заняття «Музичні інструменти-сторінка української культури», де діти із величезним задоволенням грали на різних інструментах в шумовому оркестрі та вивчали українські народні мелодії.

Цікавою та пізнавальною для дітей виявилася екскурсія до храмового комплексу Хрестовоздвиженського храму, що на Лісовій дачі. Таборятам показали старовинні ікони, розповіли історію створення церкви, навчили правильно хреститися та прославляти єдиного Бога. Цікава розповідь екскурсовода Любові Олексіївни та живописний краєвид храмового комплексу залишили в душах наших вихованців приємні спогади на довгий час.
Залишився в пам’яті вихованців СМ ЦДЮТ і національно-патріотичний квест «Зростаймо українцями», під час якого всі без виключення діти  розв’язували кросворд про історію Сєвєродонецька, складали вишивану мапу України, розмальовували видатні місця Сєвєродонецька у мега-розмальовці, вгадували відомі українські пісні, грали у цікаву вікторину, складали з ладоньок колаж «Моя Батьківщина», проводили спортивні естафети і таким чином заробляли веселкові фішки, щоб визначити команду-переможця.
А насамкінець зміни «водограйчики» переглянули мультфільм «Тачки 3» в кінотеатрі «Кінопалац «Оскар» та провели підсумкові заняття з мовних інтерактивів та фольклорних занять.

Щодня таборята отримували повноцінне харчування в столовій середньої загальноосвітньої школи № 14. В раціоні були і фрукти, і соки, і свіжі овочі. Дуже запам’ятався дітям розсольник, плов та смачнющий український борщ. Дякуємо поварам та працівникам столової за смаколики та безмежну витримку і терпіння під час роботи з нами! І дуже дякуємо Сєвєродонецькій міській раді за надане безкоштовне харчування нашим дітям.
Але час минув дуже швидко і настав день прощання. Кожна група зібралася зі своїми педагогами за чаюванням та поділилася враженнями від табірної зміни. Багато хто сумував, у декого навіть крапали сльози…

Сьогодні нам хочеться ще раз подякувати всім, хто працював в мовно-фольклорному таборі за професійну майстерність, педагогічний талант, душевну щедрість та виховання наших «водограйчиків». Дякуємо  всім вихованцям за участь. Ви дуже талановиті, неординарні, розумні та цікаві.

Дякуємо нашим партнерам: Швейцарському гуманітарному дитячому фонду «Terre des hommes» та МБФ «Жовто-Блакитні Крила» за надані канцелярські товари, мильні бульбашки, ігри та розваги.

Найвищим балом оцінки роботи нашого табору стали слова дітей у висловлюваннях про відпочинок: «Я ще раз хочу сюди повернутися!», «Дякую вихователям за цікавий відпочинок. Ви - найкращі!», «В таборі я навчилася дружити», «В таборі я дізналася, що треба ділитися», «Нас тут дуже смачно годують», «Табору за роботу оцінка 12+».

Попереду ще ціле літо, безліч нових вражень та яскравих емоцій. Тож ми бажаємо всім гарних канікул, теплого літа, яскравого сонця та ласкавого моря!


Методист СМ ЦДЮТ О.В. Донченко

Последние комментарии