Підприємці Луганщини ознайомилися із можливостями Європейської програми підтримки малого та середнього бізнесу (COSME)

Підприємці Луганщини ознайомилися із можливостями Європейської програми підтримки малого та середнього бізнесу (COSME)

У Сєвєродонецьку відбулася презентація Європейської програми підтримки малого та середнього бізнесу – Competiveness of Small and Medium Enterprises (COSME), в якої взяла участь перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, повідомляє прес-служба ОДА.
 

«Підприємницьким структурам Луганщини, щоб отримати фінансову допомогу для розвитку бізнесу, потрібно навчитися розробляти інвестиційні проекти. Саме з цією метою створюється Агенція регіонального розвитку, яку найближчим часом буде затверджено розпорядженням голови обласної держадміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Георгієм Тукою», – підкреслила вона, відкриваючи захід.

Зазначена інституція надаватиме підприємцям допомогу у написанні бізнес-проектів, здійснюватиме їх супровід та пошук джерел фінансування.

Єлизавета Пушко-Цибуляк зауважила, що одним із таких джерел отримання коштів для малого та середнього підприємництва є Програма COSME, яка представляє набір тематичних проектів і програм на період з 2014 по 2020 роки із загальним бюджетом 2,3 млрд євро». 

У роботі заходу взяли участь радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Дмитро Носик та фахівець відділу трансферу Технологій Інституту фізики Національної Академії Наук України Олена Фесенко, які поінформували підприємців та представників органів влади області про можливості Програми COSME й інших європейських програм, до яких долучена Україна.

Серед таких програм: Європейська мережа підприємств EEN, Еразмуз для молодих підприємців, Інтернаціоналізація кластерів МСП, Розвиток туризму, Полегшення доступу до державних закупівель та багато інших.

Учасниками програм COSME можуть стати український малий та середній бізнес, громадські організації, установи, агентства регіонального розвитку, освітні заклади. 

Разом із тим, будь-які українські бізнес-асоціації, профспілки, кластери, органи державної влади отримують можливість і право брати участь у проектах COSME. Окремі вимоги до учасників прописані у спеціальних критеріях для кожної з підпрограм.

Підписання Програми COSME відбудеться наприкінці квітня у Брюсселі. Український бізнес у рамках програми зможе отримати доступ до 25 підпрограм, серед яких: освіта (тренінги, семінари, обмін), юридичні та аналітичні консультації з ведення бізнесу, допомога з адресної комунікації з контрагентами в ЄС, допомога із супроводу експортно-імпортних операцій, з пошуку фінансування від венчурних фондів тощо. 

Найбільшою підпрограмою COSME є Європейська мережа підприємств (EEN), яка об’єднує 2 500 000 суб’єктів. 

EEN – це дуже добрий інструмент для виходу на зовнішні ринки. І чим точніше українські підприємці заповнюватимуть свої профілі, тим точнішою буде вибірка можливих партнерів за аналогічним напрямом. 

Дмитро Носик також поінформував учасників заходу про розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва – 2020 та запропонував усім присутнім взяти участь у його обговоренні та доопрацюванні.

Последние комментарии