На брифінгу для ЗМІ обговорили нову редакцію Закону України «Про державну службу»

Про впровадження нової редакції Закону України «Про державну службу» розповів начальник Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Донецькій та Луганській областях Денис Рибальченко, повідомляє loga.gov.ua.

Він зазначив, що прийняття Верховною Радою України цього Закону стало підґрунтям реформування державної служби в нашій країні.

Головними пріоритетами реформи є – побудова професійної не корумпованої престижної, зорієнтованої на потреби громадян державної служби, відділення політики від адміністрування, запровадження компетентнісної моделі управління людськими ресурсами, гармонізація державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, встановлення прозорої моделі оплати праці та кар’єрної мотивації державних службовців і кадрове забезпечення процесу децентралізації.

Денис Рибальченко перелічив основні новели нової редакції Закону, а саме: розмежування політичних посад та посад державної служби, виключно конкурсний відбір на усі посади, заборона або обмеження членства у політичних партіях, законодавчі вимоги до зайняття посад, виключення посад патронатних служб та посад працівників, які виконують функції з обслуговування зі сфери дії Закону, функціонування єдиного веб-порталу вакансій в державних органах. Цей портал буде публічно доступний, усі вакантні посади, що є в територіальних органах, будуть оприлюднені. Також це й можливість залучення донорського фінансування для впровадження реформ, а саме залучення фінансової та технічної міжнародної допомоги в реформування державної служби.

Буде три категорії посад державних службовців: «А» – вищі державні службовці, «Б» – керівники структурних підрозділів та «В» – виконавці.

Наприклад до категорії «А» будуть належать голови місцевих державних адміністрації, а до категорії «Б» – їх заступники. Встановлюється й нова система рангів державних службовців.

Денис Рибальченко підкреслив, що особливістю вступу до державної служби буде виключно конкурсна основа на усі посади.

Крім того, новим законодавством передбачені певні стимули для державних службовців. Змінюватиметься також модель оплати держслужбовцям.

 Він зауважив, щоб цей Закон запрацював, треба прийняти 35 підзаконних актів та висловив упевненість, що вони будуть прийняті до його вступу в дію.

Последние комментарии