У Сєвєродонецьку навчались долати стереотипи

У Сєвєродонецьку навчались долати стереотипи

Тренінг з недискримінації та проектного менеджменту для вчителів розпочався в Сєвєродонецьку за підтримки Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН).

Сьогодні розпочався чотириденний семінар-тренінг “Проектний менеджмент: практичні навичкі застосування на прикладах розробки проектів навчальних заходів з тематики толерантності та відбудови мира”. З запитом на тематику підготовки та управління проектами для шкіл та позашкільних закладів виступив Северодонецький міський центр дитячої та юнацької творчості спільно з міським відділом освіти. Ініціативу підтримала Ганна Борова, радник з питань примирення та соціальної єдності ПРООН в  м. Сєвєродонецьк.

Перший день тренінгу був присвячений дослідженню теми толерантності, недискримінації та подоланню стереотипів. Педагоги мали можливість розібратись з власною самоідентифікацією, ще раз усвідомити на власних прикладах наскільки багато соціальних ролей ми всі виконуємо в житті. Такий досвід привів учасників до кращого усвідомлення поняття стереотипного судження. Адже часто люди не задумуючись судять про інших лише за однією ознакою, не заглиблюючись у аналіз розмаїття ролей, які виконує людина. Наприклад, ми можемо судити про людину лише виходячи із його/її  національності, не зважаючи на те, що він(вона) ще є гарним інженером, спортcменом та волонтером. Це дуже звужує розуміння один одного, часто призводячи до конфліктних ситуацій та дискримінації.

Підчас інтерактивних вправ, вчителі розвивали почуття емпатії та приязності до різноманітності, роблячи висновок наскільки це є важливим для місцевої громади, яка прийняла велику кількість внутрішньо переміщених осіб, в тому числі дітей шкільного віку.

Перший тренінговий день був про зміст майбутніх проектів та закінчився розробкою майбутніх проектних ідей, які допоможуть розвинути або посилити взаєморозуміння та толерантність в місцевому середовищі.

Тренером першого дня виступила Наталія Датченко, експерт Агентства стійкого розвитку Луганського регіону, яка мешкає та працює у Львові.  Наталія, яка є також волонтером ініціативи “Перезавантаження Донбасу” зробила сюрприз для учасників та презентувала відео-послання від школярів м. Львова до своїх однолітків в Сєвєродонецьку, яке можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/5Y-9jANGEfo

Перший тренінговий день отримав схвальні відгуки учасників, які зазначили що здобули цінний досвід, та з нетерпінням очікують на наступний день занять. Він буде присвячений розробці проектів та буде проведений Ганною Боровою.

 

Ініціатива "Перезавантаження Донбасу"

Последние комментарии