Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень

Форма заочного кримінального провадження мала б існувати давно. В ідеалі цей інститут покликаний стати запорукою реалізації завдань кримінального провадження, засад верховенства права, законності; рівності перед законом і судом, забезпечення права на захист, публічності, розумності строків тощо.

До прийняття КПК України у 2012 році вказана форма кримінального провадження розглядалася як з позитивного боку, так і з негативного. Зокрема, на думку деяких авторитетних практиків, заочне провадження порушує права обвинуваченого на захист і принцип змагальності сторін, знижує активність суду в процесі розгляду.

Верховний Суд висловив іншу думку: така форма провадження є цілком прийнятною, оскільки захищає права потерпілих, сприяє встановленню справедливості. В  обґрунтування необхідності використання такої процесуальної форми судового розгляду кримінальних справ наголошують на її значному процесуальному та юридично-правовому потенціалі.

Уперше у вітчизняному кримінальному процесуальному законодавстві заочна форма провадження закріплена 16 січня 2014 року. Необхідність запровадження цього інституту зумовлена відсутністю процедури притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від прибуття до органів досудового розслідування чи суду. Наявність таких прогалин призводила до неможливості забезпечити реалізацію принципу невідворотності кримінального покарання та належним чином захистити публічні інтереси держави та права осіб, які постраждали від кримінального правопорушення.

Прийнятими змінами внесено доповнення до КПК України. Зокрема, норми, які мали б регламентувати заочне провадження, виокремлено у гл.411 «Заочне кримінальне провадження». Нею визначалися підстави для його застосування, порядок вручення документів особі, стосовно якої здійснюється заочне кримінальне провадження, його порядок, особливості прийняття судового рішення тощо.

Ці положення так і не були реально застосовані, оскільки через 12 днів після прийняття їх скасували. Водночас норми стосовно питань запровадження заочного провадження в редакції «законів 16 січня» містили багато позитивних моментів, які не враховано в чинному законодавстві. Це, зокрема, і гарантії щодо мінімального терміну повідомлення особи в разі її проживання за кордоном (не пізніше ніж за 7 днів до дня, в який необхідно прибути), і можливість заочного провадження щодо усіх складів злочинів.

Спеціальне досудове розслідування здійснюється за загальними правилами досудового розслідування, передбаченими КПК України, з урахуванням положень глави 24-1 «Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень»  на підставі ували слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, вичерпний перелік яких міститься в статті 2971 КПК України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування розглядається слідчим суддею не пізніше десяти днів з дня його надходження до суду за участі особи, яка подала клопотання, та захисника. Участь захисника у цій категорії кримінальних проваджень є обов’язковою.

 

Б.Гордієнко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии