«Горе-свідок»

Одним із основних джерел доказів є показання свідка, надані у кримінальному провадженні. При цьому, свідком є будь-яка фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню, і яка викликана для давання показань.

Діючим кримінальним процесуальним законодавством України детально регламентований процесуальний статус свідка, в т.ч. визначені його права і обов’язки, правила допиту, відповідальність, інше.

Так, за завідомо неправдиві показання слідчому, прокурору, слідчому судді чи суду або за відмову від давання показання вказаним особам, свідок несе кримінальну відповідальність.

Є непоодинокі випадки, коли свідки під час додаткових допитів чи допитів у суді з будь-яких причин змінюють раніше надані ними показання, і тоді виникає питання про їх подальше притягнення до кримінальної відповідальності за давання завідомо неправдивих показань.

Так, слідчим відділом поліції під наглядом Сєвєродонецької місцевої прокуратури у зв’язку із здійсненням процесуального керівництва виявлений факт завідомо неправдивого повідомлення про злочин та давання свідком завідомо неправдивих показань під час допиту слідчому та суду.

Місцевий житель звернувся із заявою про скоєний відносно нього злочин про підроблення від його імені офіційного документа, який унеможливлював належним чином захистити його права у судових спорах.

Свідок, порушуючи свої обов’язки та нехтуючи повагою до правосуддя, під час допитів давала завідомо неправдиві показання слідчому і суду, стверджуючи, що від його імені невстановленою особою підроблено документ.

Висновком судово-почеркознавчої експертизи, та зібраними під час досудового розслідування доказами, спростовані показання свідка про підробку документу.

Завдяки принциповій позиції Сєвєродонецької місцевої прокуратури вказану особу притягнуто до кримінальної відповідальності за ст.ст. 383, 384 КК України за фактом завідомо неправдивого повідомлення про злочин та давання свідком завідомо неправдивих показань під час допиту слідчому та суду.

Наразі досудове розслідування у провадженні закінчено, складений обвинувальний акт, який спрямований до Сєвєродонецького міського суду для розгляду по суті, який і дасть правову оцінку діям «горе-свідку».   

 

К.С.Каліберда, прокурор місцевої прокуратури молодший радник юстиції 

Последние комментарии