Школярі з Сєвєродонецька вирушають до Європи

Школярі з Сєвєродонецька вирушають до Європи

17 березня 2016 року відбулися неформальні “Посиденьки на дорогу” з переможцями культурно-просвітницького проекту «Відкривай Україну», командою школярів 7-11 класів «Схід сонця» з міста Сєвєродонецьк.

На заході, організованому Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну», діти розказали, як їх проект з розвитку свого міста виборов приз – поїздку Європою.

Ольга Герус, ідейниця проекту “Відкривай Україну”, розповідає: “Все почалось після того, як українські війська повернули нам прифронтові міста: Краматорськ, Слов’янськ, Красноармійськ, Сєвєродонецьк та інші. Ми зрозуміли, що варто їздити туди і показувати реальну цікаву українську новітню історію, справжню українську музику, народні мистецтва. В одному з таких містечок на запитання, яких письменників ви знаєте, дорослі і діти згадали лише про трьох “гривневих” письменників -- Шевченка, Лесю Українку і Франка. І тоді наша команда зрозуміла, що варто починати саме із школярів. Таким чином зародився просвітницький проект “Відкривай Україну”, в якому взяли участь більше 1600 учнів, 107 команд з 11 міст сходу України, а переможцем стала команда “Схід Сонця”.

Школярі гордо показали, які саме їхні проекти з музики, моди та образотворчого мистецтва вразили журі та допомогли їм вибороти мандрівку Європою, під час якої вони познайомляться з успішним досвідом громадських організацій Кракова, Праги, Відня та Будапешту.

На зустрічі також була присутня представниця Міністерства закордонних справ України -- Наталя Сольєва, котра відзначила: “Ми повинні пишатися своєю країною і позбуватися комплексу меншовартості. Зараз ми маємо нове покоління з новими ідеями для розвитку свого міста, свого краю, своєї країни. Ви робите велику справу, ви є представниками народу, представниками народної публічної дипломатії. Саме ви будете формувати імідж країни на міжнародному рівні, а Міністерство закордонних справ завжди буде підтримувати ваші починання”.

Богдан Логвиненко, український письменник, телеведучий, відомий тревел-блогер, котрий відвідав більше 50 країн, розповів школярам про свій досвід подорожей, в тому числі і автостопом. Як зазначив Богдан, “Найважливіше в подорожі -- сам шлях, відчуття, котрі ви отримуєте, а не просто переміщення країною. Дуже важливо кожного дня намагатися розширювати свої рамки і кожного дня відкривати щось нове. А секрет успішності ведення тревел-блогу полягає в детальному описі своєї подорожі”. З цією метою представники Фундації соціальних ініціатив «З країни в Україну» подарували школярам “Мандрівний Щоденник”, в котрому вони зможуть занотовувати свої спогади та важливі моменти.

Денис Блощинський, співзасновник Фундації також поділився з нами планами на 2016 рік, коли проект “Відкривай Україну” має охопити уже всі області України, 150 міст та містечок, 30 000 учнів 7-11 класів та понад 1500 вчителів - координаторів міських команд.

* Фундація соціальних інновацій “З країни в Україну” - це потужне об'єднання однодумців: професійних менеджерів, науковців, творчих діячів та активістів з усієї України, які хочуть бачити її цілісною, сучасною державою. Об’єднання почало свою роботу в 2014 році і зараз нараховує понад 500 учасників. Основні напрямки роботи: освіта, культура, розвиток громад та медицина. Найвідоміші проекти: культурно-просвітницький фестиваль "З країни в Україну", освітній проект "Відкривай Україну" та культурний проект «Музика гідності». Більше деталей на сайті http://krainaukraina.orgта https://www.facebook.com/krainaUkraina.org.

Последние комментарии