Про стан справ в освітній сфері області йшлося на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації

Сьогодні, 9 березня, на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації йшлося про підсумки роботи освіти області, плани щодо реформи галузі у 2016 році та про актуальні питання проведення зовнішнього незалежного оцінювання у поточному році. 
Про це розповіли заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, виконуюча обов’язки директора Департаменту Тетяна Ткачова та проректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Стецюк, повідомляє прес-служба ЛОВЦА.

На підконтрольній Україні території Луганщини діє 259 дошкільних закладів, 307 загальноосвітніх шкіл, 10 шкіл-інтернатів, 24 позашкільні установи, 28 професійно-технічних училищ і 22 вищих навчальних заклади.

За минулий рік була поповнена матеріально-технічна база освітньої галузі. За кошти обласного бюджету придбані 3 шкільні автобуси для Троїцького та Білокуракінського районів та сім комп’ютерних комплексів для Станично-Луганського, Новоайдарського й Попаснянського районів. 

Тетяна Ткачова зауважила, що заклади освіти регіону потребують ще 38 автобусів для забезпечення нормального проходження навчального процесу в сільській місцевості та 94 одиниці комп’ютерної техніки. 

У минулому році з держбюджету було виділено більш ніж 2 млн грн., за які були облаштовані дев’ять кабінетів фізики, обраних за рейтинговою системою ЗНО на підставі результатів складання тесту учнями цих шкіл. 

Разом з дитячим фондом ЮНІСЕФ у 48 дошкільних закладах заплановано створити додаткові 2 тис. місць для дошкільнят. Фахівцям фонду для експертної оцінки вже направлені пропозиції стосовно матеріально- технічної бази можливостей.

У грудні минулого року була надана державна субвенція на суму 14 млн грн для придбання автобусів для шкіл та 11 млн грн на придбання сучасного комп’ютерного устаткування для класів. Під час брифінгу було порушено питання про оптимізацію закладів освіти у сільській місцевості, створення опорних шкіл та філій. За словами Тетяни Ткачової, робота

Департаменту полягає у проведенні конкурсу між учбовими закладами для створення опорних шкіл, а питання створення філій будуть вирішувати місцеві органи вади.

Близько 1300 дітей виховується у 10 шкілах-інтернатах обласної власності. У поточному році ці школи будуть підлягати реформуванню.

«Санаторні школи будуть збережені, а діти не залишаться без освіти та даху над головою попри усі негаразди», – зазначила Тетяна Ткачова.

Вона підкреслила, що сьогоднішня система профтехосвіти була створена у 50-60-ті роки ХХ століття, тому ця система потребує змін та реформування. Вона нагадала, що на підконтрольній Україні території області діють 28 професійно-технічних закладів. Акцент буде зроблено на розвитку закладів професійно-технічної освіти у напрямку агропромислової діяльності.

Змін зазнала процедура проведення ЗНО у 2016 році. А саме, змінюється процес подачі заяв на участь у тестуванні з персонального на шкільні та колективні. Результати державної підсумкової атестації з предметів українська мова та література, математика та історія України прирівняні до результатів атестації зовнішнього незалежного оцінювання. 

Тестування відбудеться в усіх містах та районах області у пунктах тестування.

З 5 травня до 17 червня відбудеться основна сесія ЗНО, а з 14 червня до 4 липня – додаткова. 
Проректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Стецюк нагадав про процедурні особливості подачі, зміни предмету, дії щодо виправлення помилок у існуючому документі.

Последние комментарии