Луганская журналистка освобождена из плена боевиков "ЛНР"

Луганская журналистка освобождена из плена боевиков  "ЛНР"

Украинская журналистка Мария Варфоломеева освобождена из плена террористов. Об этом президент Украины Петр Порошенко сообщил на своей странице в соцсети Facebook.

«Журналист Мария Варфоломеева освобождена! Горжусь ее мужеством и силой духа!», – написал глава государства.

Петр Порошенко написал на свой странице: Щойно особисто зателефонував Марії Варфоломеєвій.

Багато довелося зробити, щоб звільнити її. Дякую Ірині Геращенко та всім, хто до цього доклався.

Марія великий молодець, що витримала все це. Як сказав Марії Левко Лук’яненко (з яким я проводив зустріч якраз під час звільнення): «Я знаю, що таке виходити на волю. Бажаю вам залишатися з високо піднятою головою!»

Продовжуватиму все робити, щоб звільнити усіх наших в’язнів!"

Депутат Ирина Геращенко описала подробности ее освобождения: "Очі - на півобличчя. Виснажена. Худесенька. І, здається, пережиті страждання тільки загострили Іі красу.

Марія дуже гарна. Іі витончена постать так ірреалістично виглядає на цьому покаряченому війною мосту під Щастям. Ще більш важко уявити цю тендітну дівчину у підвалі тюрми.
Марія Варфоломеєва провела в застінках бойовиків 14 місяців. Іі затримали за звинувачення в " шпіонажі", за проукраінську позицію, за активну участь в Євромайданах у рідному місті, за патріотичну символіку на фото в соцмережах.

З 9 січня 2015 року іі родина, друзі, СБУ, журналістська спільнота, волонтери, всі ми боролися за іі звільнення.

Навіть важко згадати, скільки разів у Мінську ми піднімали питання іі звільнення. На гуманітарній підгрупі (де працюють В. Медведчук і я) ми, в тому числі, апелювали до звернень від

НСЖУ, інших неурядових організацій іншій стороні, вимагали відпустити Марію.

Бойовики ж довгий час під різними надуманими приводами (звинувачення в шпигунстві, диверсіі і інша маячня) навіть відмовлялися включати іі до списків.

А потім виставили умовою передачу ім чергового "заблудившегося освободителя", посланця "русской весны"....

Сьогоднішнє звільнення відбулося завдяки тому, що президент Порошенко тримав його на особистому контролі.

Заради звільнення Маріі він помилував громадянина РФ Горбунова, засудженого на довгий термін ув'язнення за злочини проти територіальноі цілісності нашоі держави. Горбунов - ще один доказ присутності російських найманців на нашій землі.(Марию Варфоломееву должны были освободить еще на прошлой неделе, но тогда "ЛНР" отдала только троих заложников вместо четырех.)

А Маша - жертва цієі страшноі "русской весны", що принесла страждання нашій краіні.

Президент попросив передати Маріі квіти. І вже поговорив з нею по телефону, запропонував пройти курс реабілітаціі і лікування в медичному центрі, де колись мали право лікуватися тільки чиновники.

Ми - всі , хто доклалися до звільнення Маріі, а це і мінська гуманітарна група, і СБУ, і всі, хто вболівав за іі долю, дуже тішимося, що свій день народження, який вже за тиждень, Марія святкуватиме в колі родини.

Примітно, ця чудова патріотична дівчина народилася 9 березня. Таки в цей день народжуються справжні Украінці!

P. S. Вже в машині Маша розповіла , що іі вперше за довгий час повели в душ. Вона раділа цьому маленькому святу, бо в тюрмі маленькі радості - це свято. І аж раптом ій сказали, що сьогодні іі віддадуть украінській стороні!

За 2 години до звільнення. Вона плакала і весь час повторювала, що не вірить , що іі відпустять.

P.P. S.S. Вона така красуня - що іі хочеться безкінечно фотографувати.

ВАЖЛИВО. Ми звільнили Марію в день важливоі зустрічі міністрів закордонних справ "нормандського формату".
Сьогодні в Парижі міністр ЗС Украіни П. Клімкін наполягатиме, щоб питання звільнення заручників було одним з пріорітетів - як і безпекові питання. Украінська сторона вимагає негайного звільнення всіх бранців- а іх тепер залишається 129.

Ця тема буде ключовою під час наступного раунду роботи гумаінатрноі підгрупи у Мінську (В. Медведчук, я, міжвідомчий центр СБУ відпрацьовуємо пропозиціі задля звільнення наших героів).

На попередніх зустрічах в Мінську я передала ОБСЄ і РФ листи від мам і дружин заручників, іх звернення з вимогою негайного звільнення хлопців. І , звичайно, ми боремося за звільнення всіх украінських героів, що іх мордують в російських тюрмах.

Президент Украіни продемонстрував гуманізм, помилувавши двох росіян, задля звільнення наших героів - Маріі Варфоломеєвоі і Андрія Гречанова. Він подав приклад Путіну, судилища якого засуджують сьогодні невиновних - Сенцова, Кольченка, Надію Савченко, інших...

І ми апелюємо до світу - тиснути на Путіна, бо ключ від всіх в'язниць, де утримують украінців - в його кишені, насправді".

 

 

Последние комментарии