У Сєвєродонецьку розглянули реалізацію права дитини на сім’ю та безпеку в умовах військового конфлікту.

23 лютого 2016 року в місті Сєвєродонецьку відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Реалізація права дитини на сім’ю та безпеку в умовах військового конфлікту». Захід проведено з ініціативи Луганського обласного відділення «Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко» за участю заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик, директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонори Поліщук, представників структурних підрозділів обласної держадміністрації, Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Ольга Лішик подякувала фонду «СОС Дитяче містечко» за роботу, що ведеться як на підконтрольній, так і на непідконтрольній українській владі території, щоб діти почували себе захищеними. Вона розповіла про роботу соціальних закладів на Луганщині, у яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Зазначено, що наразі здійснюється інвентаризація подібних закладів з метою подальшого ефективного реформування. За словами Ольги Лішик, пріоритетом на сьогодні є виховання дітей в дитячих будинках сімейного типу. Ведеться робота щодо виконання доручень Президента України, Кабінету Міністрів України та Уповноваженого Президента України з прав дитини щодо запровадження практики шефських родин. Важливою є робота центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які є первинною ланкою, найбільш наближеною до сімей.

Елеонора Поліщук розповіла, що напрямок сімейної політики на обласному рівні координується Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації. Вона поінформувала про систему установ, робота яких сьогодні налагоджена, а також запланованих до відновлення. Особливо гостро відчувається потреба у відновленні Молодогвардійського обласного соціального центру матері та дитини, який би став дієвим механізмом збереження зв’язку матері із новонародженою дитиною. Елеонора Поліщук зазначила також суттєву матеріальну допомогу сім’ям з дітьми, що надається за сприяння Департаменту. Так, у 2015 році різні види допомог в області отримали більше 37 тисяч осіб на суму більше 413 млн грн. Лише на виплату державної допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також батькам-вихованцям і прийомним батькам за принципом «Гроші ходять за дитиною» у минулому році витрачено більше 11 млн грн.

Національний директор МБО БФ «СОС Дитячі містечка» Андрій Чупріков розповів про підсумки роботи організації у 2015 році та про плани на 2016 рік. Зокрема, про пілотні інноваційні проекти по Україні із патронату, проведення комплексних досліджень із захисту прав дітей, підготовку молоді до виходу з-під опіки та щодо інтеграції у суспільство.
Наприкінці заходу присутнім продемонстрували відеоролік, у якому взяли участь діти, які перебували під супроводом Луганського обласного відділення «Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко» із числа внутрішньо переміщених осіб. Діти розповідали про розуміння понять «мир» та «війна». Розповіді дітей, які пережили військові події, не залишили байдужими нікого.

Последние комментарии