Стан розгляду і вирішення звернень та особистого прийому громадян в прокуратурі

Відповідно до Конституцією України, Закону України «Про звернення громадян» громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

На реалізацію цього права протягом 2015 року до прокуратури міста Сєвєродонецька надійшло 521 звернення громадян міста та прилеглих селищ.

Цей показник значно менший ніж у порівнянні з 2014 роком. Так в попередньому році до прокуратури міста надійшло 1394 звернення громадян.

Ці зменшення відбулись у зв'язку із законодавчими змінами в  діяльності  органів прокуратури та її повноваженнях. Внаслідок чого прокуратурою не розглядались звернення з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів, щодо порушення конституційних прав громадян. Дана категорія звернень спрямовувалась за належністю до органів, в компетенцію яких входить вирішення цих питань.

Проаналізувавши категорію та характер звернень громадян вбачається, що  270 звернень – спрямовано за належністю до інших відомств і тільки 248  звернень належали до компетенції прокуратури та вирішено по суті.

Переважна більшість вирішених прокуратурою звернень – 145, це звернення з питань досудового розслідування,  з питань представництва інтересів громадян в суді  надійшло протягом року тільки  9  звернень.

 Із загального числа вирішених звернень - 8  задоволено,  з них 6 – з питань представництва інтересів громадян та держави в суді,  2 - з питань досудового розслідування, на дії слідчих МВС.  

За задоволеними зверненнями пред'явлено 6 позовних заяв до Сєвєродонецького міського суду про поновлення прав та інтересів громадян, які задоволені.

Відповідно до вимог Наказу Генерального прокурора України № 9 від 27 грудня 2014 "Про організацію особистого прийому та розгляду звернень громадян в органах прокуратури України» в прокуратурі міста постійно відповідно до графіка здійснюється особистий прийом громадян.

Протягом  2015 року на особистому прийомі в прокуратурі міста прийнято 153 громадянина, з них особисто керівником прокуратури – 22.

На стенді, в доступному для відвідувачів місці, знаходиться графік прийому громадян керівництвом Генеральної прокуратури України (з зазначенням адреси, днів та часу прийому), апарата прокуратури Луганської області та працівників Сєвєродонецької місцевої прокуратури.

 

І. Новохацька, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури

Последние комментарии