Берегиня українського роду

Берегиня українського роду

31 січня 2016 року в залі КПНЗ «Борівська дитяча школа мистецтв» відбувся майстер - клас з рукоділля «Виготовлення ляльки – мотанки», в рамках проекту соціальної згуртованості громади селища Борівське «Підвищення  соціальної активності кожного – запорука успішного розвитку громади»,  при сприянні представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за фінансової підтримки Уряду Японії.

Лялька-мотанка здавна була оберегом української родини. Кожна матиробила для своєї дитини ляльку, щоб заспокоїти чи зайняти малюка. Вважають, що вонає посередником між живими й тими, кого на цьому світі вже або ще немає.Мотанка є втіленням добра і лагідності. Виготовляють  її старанно, закладаючи родовий, етнічний фактор любові і сподівань, віри в добро та захист від злих сил,  вкладаючи  свою душу, настрій та емоції. 

Проводили майстер-клас завідувач Музею дитинства Сєвєродонецького центру дитячої та юнацької творчості Тимощенко Тетяна Василівна та cєвєродонецька майстриня з виготовлення ляльок – мотанок Тимощенко Аліна. Їх помічниками були яскраві, незвичайно-чарівні ляльки з колекції музею.

Присутніх зачарувала казкова розповідь Тетяни Василівни про історію виникнення ляльки, її розвиток та життя впродовж століть. Діти та доросліпознайомились з різними видами ляльок: «Травицею», яка наповнила залу чарівним ароматом трав, зібраних у лісах нашої місцевості, «Різдвяною козою» з дзвіночком, «Десятиручкою», «Лялькою – перевертнем» та іншими.

В доброзичливій атмосфері вправнамайстриняАлінаспритнота витонченомотала ляльку- мотанку. Присутні повністю занурились в процес,щиро радіярезультату своєї творчої роботи.

Це незвичайне, невичерпане самобутнє мистецтво, яке заглиблюється в сакральні пласти, є незабутнім і неперевершеним українським національним сувеніром,  оберегом для своїх господарів, вишуканим подарунком для найвибагливіших цінувальників мистецтва і всього прекрасного та  ексклюзивного.

В заході прийняли участь внутрішньо переміщені особи, місцеві жителі, викладачі школи мистецтв та  Борівського навчально – виховного комплексу, учні зі своїми батьками.

 

Матеріал підготувала член ініціативної групи Веровенко Н.О.

Ще фото у ФБ

Последние комментарии