Ольга Лішик про насильство у сім’ї щодо дітей: «Наш головний меседж на сьогодні – не бути байдужими».

3 лютого 2016 року відбулося вже друге за останні два місяці засідання обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик та за участю директора Департаменту соціального захисту населення обласної держадміністрації Елеонори Поліщук, керівників структурних підрозділів ОДА, представників ГУ Національної Поліції в Луганській області та громадських організацій.

Головним питанням порядку денного стало обговорення ситуації в області із насильством в сім’ї по відношенню до дітей. Розгляд зазначеного питання викликали два резонансних випадки, що сталися нещодавно на Луганщині в Міловському та Станично-Луганському районах та жертвами яких стали діти.

Начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна зазначила, що в області зафіксовано 13 випадків насильства над дітьми. За її словами, головною ланкою у вихованні дитини та її становленні як особистості є батьки. Однак, якщо вони не приділяють зазначеним питанням належної уваги, держава повинна забезпечити соціально-економічні потреби дитини. Акцент зроблено на вдосконаленні механізму взаємоінформування всіх суб’єктів, що задіяні у протидії домашньому насильству та насильству над дітьми.

Начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Луганського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Надія Самаріна розповіла про роботу центрів СССДМ щодо підтримки сімей у складних життєвих обставинах. Протягом 2015 року соціальну підтримку районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді отримували 8103 сім’ї, у яких виховується 11247 дітей, та осіб, які опинились у складних життєвих ситуаціях. Із них під соціальним супроводом перебувало 638 сімей, у яких виховується 1077 дітей та 127 осіб віком від 18 до 35 років. Подібна робота ведеться на фоні гострої нестачі кадрів та появи нових категорій соціально незахищених громадян – переселенців та учасників АТО. Як наслідок, навантаження на кожного соціального працівника перевищує норму у 5-7 разів, що зменшує можливість надання повноцінної допомоги та індивідуального підходу кожній особі. У ході засідання прийнято рішення посилити роботу щодо кадрової доукомплектації міських та районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, надіславши відповідні офіційні листи та запити.

Про роботу органів Головного управління Національної поліції в Луганській області щодо попередження правопорушень по насильству в сім’ї відносно до дітей розповів начальник відділу управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Луганській області Дмитро Кашута. З метою заглиблення в існуючу проблематику на місцевому рівні він запропонував проведення кущових виїзних засідань Координаційної ради. Ідея була підтримана всіма членами органу.

Елеонора Поліщук підкреслила необхідність посилення інформаційної діяльності у сфері попередження домашнього насильства та насильства над дітьми, зокрема, шляхом використання зовнішньої реклами.

Розглянуто також питання надання статусу постраждалої від торгівлі людьми молодій жінці із міста Лисчанська. Наразі документи знаходяться на стадії розгляду Мінсоцполітики України.

«Наш головний меседж на сьогодні – не бути байдужими. У вирішенні питання подолання насильства мають бути задіяні всі механізми – органи держаної влади, громадськість, ЗМІ, а також міжнародні партнери», - зазначила Ольга Лішик, підсумуючи засідання.

 

 

Источник loga.gov.ua

Последние комментарии