На пробне ЗНО з Луганської та Донецької областей вже зареєструвалося більше 4 тисяч осіб – представник Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти

Київ, 2 лютого 2016 року – «На пробне зовнішнє незалежне оцінювання з Луганської та Донецької областей вже зареєструвалося більше 4 тисяч осіб», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках пілотного проекту УКМЦ «Речник мирного життя» представник Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти Володимир Власов.

 Всього, за його словами,  очікується, що  пробне тестування пройдуть  6,5 тисяч осіб, тобто 40% від усіх випускників.

Володимир Власов розповів, що для реєстрації на зовнішнє незалежне тестування потрібна  низка документів. «Реєстраційна карта, що заповнюється через сайти українських регіональних центрів освіти; копія паспорту чи свідоцтва про народження; копія справки-звернення про захист в Україні; копія свідоцтва про народження тих, хто перебуває на непідконтрольних територіях і не має можливості отримати паспорт України; довідка з навчального закладу з фото, якщо особа з непідконтрольної Україні території зареєструвалася у навчальному закладі як екстернат  і не має можливості поновити втрачений документ», – повідомив Володимир Власов. Абітурієнти можуть зібрати комплект документів та відправити їх через школу.  Абітурієнти, які перебувають на непідконтрольній Україні території, є «екстернатники» у навчальних закладах на контрольованих територіях, так само подають документи через школу. А випускники минулих років мають можливість подати документи самостійно у відповідні регіональні центри, надіславши їх через Укрпошту, або електронною поштою, якщо вони перебувають на тимчасово окупованих територіях, зазначив представник Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти. Інформацію з регіональних центрів щодо результатів реєстрації абітурієнти отримують тим самим шляхом, як і надсилали. «Абітурієнти з непідконтрольних територій отримують відповідь на електронну пошту скан-копію, а оригінал отримують на пункті тестування під час тестування по першому предмету», – пояснив Володимир Власов. На сайті українського центру створюється сторінка, доступ до якої можливий за номером сертифікату і пін-кодом.

Уся детальна інформація щодо ЗНО є на сайті Донецького регіонального центру, а також на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, зауважив представник Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти. «Консультації щодо реєстрації можна отримати у пунктах реєстрації, на території Донецької і Луганської областей, які перебувають під контролем України. На базі вищих навчальних закладів створено 9 реєстраційних центрів, 3 – у Луганській області, 6 – у Донецькій», – розповів пан Власов. Також він порадив абітурієнтам із тимчасово окупованих територій заздалегідь потурбувалися про перепустку через пункт пропуску на лінії розмежування. При цьому Володимир Власов підкреслив, що всі абітурієнти, навіть ті, які навчаються у школах на непідконтрольних Україні територіях, мають обов’язково складати іспити екстерном саме по програмах, за якими працюють навчальні заклади України.

Максим Кирпенко, директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти, розповів, що випускники кримських шкіл, які лишилися на території тимчасово окупованого Криму, фактично у 2014 році не отримали атестат українського зразка щодо отримання повної загальної середньої освіти. «У нас виходить така ситуація, що на території України випускники 2014 – 2015 років є випускниками минулих років, а діти з непідконтрольних територій, які отримали документи про освіту зразка тих територій, де вони знаходяться, також не пройшли державну підсумкову атестацію[ …] і мають пройти процедуру отримання атестату», – зауважив директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти. Тобто, закріпитися на одному із 19 тисяч навчальних закладів України, щоб мати змогу отримати український атестат, пройти всі сесії ЗНО і мати змогу подавати документи для вступу у вищі навчальні заклади, пояснив Максим Кирпенко.

«Станом на сьогодні Херсонський регіональний центр зареєстрував трохи більше 5 тисяч учасників на пробне ЗНО. Левова частка – це Миколаївська та Херсонська області, з АР Крим у нас зареєструвалося близько 15 осіб», – зазначив Максим Кирпенко.

Як повідомив речник пілотного проект УКМЦ «Речник мирного життя» Валентин Пугачов, згідно статистики українського центру оцінювання якості освіти, за минулий рік у ЗНО взяли участь 288 977 абітурієнтів, з яких понад 220 тисяч – це є випускники шкіл. «У Луганській області у ЗНО взяли участь майже 4 тисячі осіб, у Донецькій області ця цифра значно більша – понад 10 тисяч осіб. При цьому у Криму минулого року 14 тисяч абітурієнтів виявили бажання навчатися в українських вишах», – зазначив Валентин Пугачов. Він нагадав, що цього року з 1 лютого до 4 березня центр оцінювання якості освіти приймає заявки від абітурієнтів для участі у тестах.  Основна сесія ЗНО триватиме з 5 травня до 17 червня , а додаткова – з 14 червня до 4 липня.

 
Источник http://uacrisis.org/

Последние комментарии