У Сєвєродонецьку покажуть медіавиставу «il Caprese: листи Коцюбинського з острова Капрі»

6 лютого, о 17:00 в Малій залі Міського палацу культури (проспект Хіміків, 28) відбудеться показ медіавистави «il Caprese: листи Коцюбинського з острова Капрі». Театральний перформанс розповідає про італійський період творчості  українського письменника  Михайла Коцюбинського та пропонує новий погляд на класичну літературу. 

 

Острів Капрі став зламною географічною точкою у житті Михайла Коцюбинського. Текст медіавистави поєднав у собі два полярні жіночі образи – дружини Віри Коцюбинської та коханої жінки Олександри Аплаксіної, листи до яких, на тлі природних красот острова Капрі демонструють внутрішню трансформацію одного з найпомітніших письменників української літератури ХХ століття.   «Дорогой Шурок, я уже на Капри, как видишь. Доехал хорошо, чувствую себя неплохо. Теперь пиши уже по адресу Отель Рояль, номер двадцать шесть. Занял комнату на первом этаже, без лестницы, прекрасно обставленную, большую и светлую, с отдельной террасой на море, декорированной бамбуковыми кустами, агавами и цветами. Терраса мраморная и такая большая, что я гуляю по ней, а после обеда нежусь в удобном раздвижном кресле…» Саме після відвідин Капрі Михайло Коцюбинський напише свої найкращі новели – «Подарунок на іменини», «Коні не винні», «Цвіт яблуні», «Сон». Італійський острів відкрив Коцюбинському Європу, а Європі –  Коцюбинського.

Автори медіавистави «оживили» листи Коцюбинського до друзів та коханих. Віджей Світлана Рейнішстворила неповторний відео-арт із світлин письменника, фотографій острова та власних малюнків. Композитор Антон Дегтярьов поєднав капрійські народні мотиви, найпопулярніші італійські пісні з сучасними електронними ритмами. Музику та відео гармонійно доповнює оксамитовий голос радіо-ведучого Данила Хомутовського, який наживо читає листи, додаючи цілісності медійному дійству та переносячи глядача прямо на італійське узбережжя.

Євген Стасіневич, літературний критик: «З українською класикою у наших людей не складається геть: як відбили охоту ще у школі, так до сих пір жодні, хай і сто разів віртуозні, пере-прочитання тут не зарадять – алергія штука тривка.  Тим неймовірніше, що хтось сьогодні здатен буквально через коліно зламати закостеніле сприйняття і подарувати нашим великим шанс на нове – свіже, поза бронзою і нудотністю – життя. Медіавистава «Il Caprese» – настільки ж віртуозне видовище, наскільки й революційний – за рівнем «очисного» потенціалу –  мистецький акт: такого Коцюбинського ми ніколи не знали, хай скільки його особистих листів не прочитали. Але знати точно мусимо. «Il Caprese» взаправду створена для того, аби добути з вас отой непідробний, відомий з дитинства, чистий захват і змусити потягнутись до давно забутих, але від того не менш прекрасних книжок».

Прем’єра медіавистави «il Caprese»  відбулася в травні 2015 року  на Міжнародному фестивалі оповідання «Intermezzo» у Вінниці. У рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» виставу побачили у Києві, Маріуполі та Львові.

Тизер медіавистави «il Caprese»: https://www.youtube.com/watch?v=0rnr-QwSG24&feature=youtu.be

Медіавистава «il Caprese: листи Коцюбинського з острова Капрі»:

Ідея – Ольга Гончар, Ярина Груша

Голос – Данило Хомутовський

Відео-арт – Світлана Рейніш

Музика – Антон Антон Quarkmonk Дегтярьов

Мова  –  українська та російська

Тривалість – близько 50 хв.

 Сєвєродонецьк, 6 лютого, 17:00,  Мала зала Міського палацу культури (проспект Хіміків, 28)

Вхід вільний

 

Організатори:

Український кризовий медіа-центр у рамках програми «Культурна дипломатія між регіонами України»

ГО «Об’єднання «Справа життя»  в рамках Ініціативи «Сучасний театр – як провокатор почуттів, та дієвий інструмент для запровадження позитивних змін у суспільній свідомості молоді» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні (в межах проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні») та Уряду Японії

Партнери: Кризовий медіа центр «Сіверський Донецьк», Сєвєродонецький міський палац культури

Контактни особи:

Ольга Гончар,    +38 093 339 76 46, Olha.honchar@gmail.com

Олег Невениця, +38 050 517 0177  olegneven@gmail.com

Последние комментарии