З жовтня 2014 року щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання була надана 42562 сім’ям

З жовтня 2014 року щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання була надана 42562 сім’ям

Про вирішення соціальних проблем внутрішньо переміщених осіб йшлося на сьогоднішньому брифінгу в ОДА для ЗМІ за участю директора Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонори Поліщук, повідомляє прес-служба ЛОВЦА.

Захист внутрішньо переміщених осіб проходить у двох напрямах: реєстрація за місцем фактичного проживання для одержання довідки про взяття на облік та компенсаційні виплати – щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання.

На цей час існує низка проблем стосовно реєстрації, вирішення яких у компетенції центральних органів влади.

Так, у 2015 році нормативно було закріплено необмежений термін дії довідки переселенця, але у вересні постановою КМУ було внесено зміни в попередні нормативні акти Уряду та визначено дію довідки 6 місяців. У той же час у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким буде відмінено обмежений термін дії довідки.

На сьогодні усі довідки, видані до вересня 2015 року, вважаються дійсними, їх термін подовжувати не треба, а ті, що видані пізніше, – на шість місяців.

Елеонора Поліщук висловила впевненість, що невдовзі на законодавчому рівні буде закріплено безстроковий термін дії довідки.

Вона підкреслила, що на цей час ані органи Пенсійного фонду, ані Центр зайнятості не потребують подовження цієї довідки, виняток – Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

На сьогодні органами соціального захисту населення взято на облік 244385 осіб або 211760 сімей. Найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб зареєстровано у Сєвєродонецьку – 50794 особи, Біловодському – 41232, Марківському – 23739 та Старобільському районах – 22171.

Велика кількість зареєстрованих у Сєвєродонецьку пов’язана з тим, що місто стало тимчасовим обласним центром, де знаходяться перереєстровані обласні заклади та установи, територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Елеонора Поліщук визначила коло існуючих проблем, серед яких недосконалість законодавства та єдиної інформаційної бази даних щодо внутрішньо переміщених осіб по всій країні. Робота у цьому аспекті як на обласному, так і загальнонаціональному рівнях проводиться.

Що стосується адресної допомоги на покриття житлово-комунальних послуг, то її розмір залишається наступним: працездатні громадяни одержують 442 грн, непрацездатні, пенсіонери та діти – 884 грн, громадяни з інвалідністю – 1074 грн.

Починаючи з жовтня 2014 року, така допомога була призначена 42562 сім’ям на загальну суму – 235 млн 587 тис. грн. Щомісячно виплачується більш ніж 20 млн грн. Затримок з виплат немає.

Елеонора Поліщук підкреслила, що певні проблеми з призначенням адресної допомоги існують в Сєвєродонецьку. Це відбувається тому, що на сьогодні в міському управлінні знаходиться дуже велика кількість особистих справ, а фахівців просто не вистачає. «Ми звернулися до Сєвєродонецького міського голови Валентина Казакова з пропозицією покращити організацію роботи управління соцзахисту», – додала вона.

На цей час управління соціального захисту населення області приступили до третього періоду виплат. Для оформлення соціальної виплати на проживання внутрішньо переміщеним особам треба звернутися до органів соціального захисту, написати заяву щодо подовження виплати та надати відповідні документи.

Последние комментарии