Шановні громадяни! Будьте пильні! Не станьте жертвою телефонних шахраїв!

Незважаючи на регулярні попередження і повідомлення в засобах масової інформації, в шахрайські тенета телефонних аферистів все одно продовжують потрапляти літні і довірливі люди, у яких шахраї вивуджують великі суми грошей.

Якщо вам зателефонував невідомий, і, представившись співробітником міліції, заявив, що ваш найближчий родич скоїв правопорушення або став винуватцем ДТП, і для того, щоб йому допомогти необхідно передати або перерахувати певну суму грошей на банківську картку, номер якої повідомляється відразу ж по телефону, або людині, яка під'їде за грошима, знайте - ви маєте справу з шахраями.

Людям, які опинилися в такій ситуації, правоохоронці наполегливо радить дотримуватися наступних рекомендацій:

1.НЕ піддавайтеся паніці. Не переймайтеся сліпою вірою в викладену легенду. Саме на поспішні, необдумані дії і розраховують шахраї, їх мета - не дати жертві отямитися.

2.Вам поривно негайно додзвонитися родичу, який потрапив «у біду».

Перш ніж передавати гроші спробуйте будь-яким чином зв'язатися з родичами, про яких йде мова. НЕ панікуйте, якщо з ним немає зв'язку, іноді шахраї тимчасово перекривають сигнали мобільного зв'язку.

3.Перевірте достовірність. У телефонній трубці ви можете почути голос людини, дійсно схожий на голос вашого родича, але це може бути обман. В даний час сучасні технології та програми дозволяють підробляти голос. Запитайте того, хто вам зателефонував, про щось особисте, наприклад: дівоче прізвище матері, місце розташування дачі і т.д.

4.Тягніть час.Повідомте, що ви займаєтеся активним пошуком коштів, їдете до своїх знайомих, щоб їх позичити. Це дасть вам більше часу, щоб зв'язатися з родичем і з'ясувати обставини.

5.Негайно зверніться до міліції!Зателефонуйте до найближчого відділення поліції за телефонами (06472) 4-02-03, 095-520-22-54, 098-519-72-42або 102і повідомте про те, що трапилося.

6.НАЙГОЛОВНІШЕ:в жодному разі не передавайте ГРОШІ незнайомим ЛЮДЯМ!

 

Відділ комунікації Головного управління Національної поліції в Луганській області

Последние комментарии