Сергій Самарський: "Сьогодні існує ціла низка проблем, пов’язаних з соціальною адаптацією та інтеграцією переселенців"

Сергій Самарський: "Сьогодні існує ціла низка проблем, пов’язаних з соціальною адаптацією та інтеграцією переселенців"

Сергій Самарський: «Сьогодні існує ціла низка проблем, пов’язаних з соціальною адаптацією та інтеграцією переселенців. На допомогу у вирішенні цих проблем прийшли міжнародні донори, які пропонують гранти та спеціальні проекти».

Сьогодні, 16 жовтня, в облдержадміністрації відбувся черговий брифінг для ЗМІ за участю радника Міністра соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб в Луганській області Сергія Самарського та керівника проекту з розробки Концепції Регіональної цільової програми «Адаптація ВПО у містах та районах Луганської області на 2016 рік» Володимира Деревянко. Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військов-цивільної адміністрації.

Темою виступів стали питання реалізації в області проектів, спрямованих на соціальну допомогу та адаптацію внутрішньо переміщених громадян.

Сергій Самарський зазначив, що сьогодні існує ціла низка проблем, пов’язаних з соціальною адаптацією та інтеграцією переселенців. На допомогу у вирішенні цих проблем прийшли міжнародні донори, які пропонують гранти та спеціальні проекти. В першу чергу, це КримSOS разом із Stabilization Support Services, які вирішили виділити кошти для ініціатив внутрішньо переміщених осіб, що спрямовані на розвиток та поширення прав, можливостей зазначеної категорії громадян і їх общин, а також упорядкування взаємин між ними та місцевими громадами.

Учасники конкурсу мають змогу подати проекти, бюджетом, що не перевищуватиме 20 та 40 тис. грн, але вони повинні бути некомерційними, неполітичними та недискримінаційними.
Володимир Деревянко, який також є переселенцем, підкреслив, що на власному досвіді відчув усю складність вирішення цих проблем. Головне в цьому – адаптація такої категорії громадян повинна носити системний характер. Тому, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», Національної Координаційної ради Програми ООН по населених пунктах (UN-Habitat) в Україні та Міністерства соціальної політики України у серпні поточного року в Сєвєродонецьку розпочалася реалізація проекту «Навчаємось діяти спільно».

В рамках проекту, враховуючи складність завдань, буде розроблено Місцеву цільову програму «Адаптація ВПО у м. Сєвєродонецьк на період 2016 – 2018 років» та паспорти бюджетних підпрограм щодо медичного забезпечення, житлом, правом на освіту, соціальним захистом та зайнятістю внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають у Сєвєродонецьку.

Створеним для цього робочим групам методичну допомогу надаватимуть фахівці Луганської облдержадміністрації, Міністерства соціальної політики Україні та інших центральних органів виконавчої влади. Проектом передбачається створення тимчасового житла для переселенців. 

У вересні в Луганській області розпочалася реалізація аналогічного проекту, який підтримується Данською радою з питань біженців спільно з ВБФ «Право на захист» за фінансової підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Національною Координаційною радою Програми ООН по населених пунктах (UN-Habitat) та Міністерством соціальної політики України.

У проекті беруть участь робочі групи від Луганської облдержадміністрації та районів і міст області.

В рамках проекту голови райдержадміністрацій та міські голови презентують паспорти бюджетних програм на 2016 рік та місцеві плани дій по їх реалізації за участю громадських організацій, які представляють інтереси внутрішньо переміщених осіб.

Організацію фінансування інвестиційних проектів здійснює Фонд «Україна-Хабітат» за участю міжнародних фінансових організацій і приватних інвесторів за механізмом державно-приватного партнерства.

Последние комментарии