Поновлення порушених Конституційних прав громадян

Право кожного громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю та соціальних виплат закріплено у статтях 4346 Конституції України.

Реалізація зазначених конституційних прав громадян врегульована Законом України "Про оплату праці"Кодексом законів про працю України (далі - КЗпП), іншими законодавчими та нормативними актами.

Законом визначено, що заробітна плата - це винагорода, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу, оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку.

Статтею 115 КЗпП передбачено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць.

За умисну безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності передбачено кримінальну відповідальність та карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як приклад, у поточному році прокуратурою міста вжито заходів прокурорського реагування, як наслідок поновлено права працівників ВАТ «Механізатор» - виплачено заборгованість із заробітної плати  працівникам підприємства на суму більше 200 тис. грн.

Поновлення порушених конституційних прав громадян, насамперед своєчасної виплати винагороди за працю є пріоритетним напрямком діяльності прокуратури та знаходиться на постійному контролі прокурора міста Сєвєродонецька.

 

О.Лаптінова, прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька 

Последние комментарии