Міжнародне співробітництво під час кримінального впровадження

Діяльність прокурора  більшою мірою полягає в організації процесу досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення. Це повністю стосується і ролі прокурора в процесі міжнародно-правового співробітництва під час кримінального провадження.

Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Перший протокол, протоколи № 4 і № 7, протокол № 2 і № 11 до Конвенції, ратифіковано Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини  і основоположних свобод  1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції»  № 475/97-ВР від 17.07.1997.

 Європейська конвенція з прав людини гарантує широкий спектр прав:

- Право на життя

- Заборона катувань

- Заборона рабства та примусової праці

- Право на свободу та безпеку

- Право на справедливий суд

- Покарання лише у правовому полі

- Право на повагу до приватного та сімейного життя

- Свобода думки, совісті та релігії

- Свобода слова

- Свобода зібрань та об'єднань

- Право на одруження

- Право на ефективний правовий захист

- Заборона дискримінації

Головна відповідальність за втілення Конвенції покладається на державу. Невиконання цього обов'язку може ставати предметом звернення зі скаргою громадян, недержавних організацій або груп громадян та інших держав-членів до Європейського суду з прав людини.

 Рішення Суду мають обов'язкову юридичну силу для сторін - у разі встановлення факту порушення Суд може вимагати виплату компенсації та судових витрат, а в деяких випадках призначити окремі заходи, які можуть бути індивідуальними чи загальними. Нагляд за виконанням судових рішень за фактом порушення здійснюється Комітетом міністрів Ради Європи. Таке виконання передбачає як здійснення заходів, визначених Судом, так і заходів, які вважаються необхідними Комітетом міністрів. 

 

М.Єлісєєва, прокурор прокуратури м.Сєвєродонецька 

Последние комментарии