На шляху до новітніх технологій

Одним з  пріоритетних напрямів в роботі Пенсійного фонду України на даний час є створення централізованої бази даних пенсіонерів та єдиної електронної системи призначення та виплати пенсій.

Голова правління Фонду Олексій Зарудний акцентував увагу на оптимізації роботи відомства. Для підвищення якості пенсійних послуг для громадян планується  з  2016 року   введення в дію централізованої системи нарахування і виплати пенсій.

В першу чергу це дозволить скоротити  термін  призначення пенсії з 10 днів до 10-15 хвилин,  значно  зменшити  кількість необхідних для цього документів, усунути вплив людського фактора на процес нарахування пенсій. А також дозволить громадянам звертатися за призначенням пенсій незалежно від місця їх реєстрації.  Пенсійні виплати будуть проводитися автоматично:  у визначений день вони просто будуть перераховуватися з рахунку Пенсійного фонду на рахунок   пенсіонера. При цьому значні переваги є і для самого Пенсійного фонду – це дозволить  суттєво скоротити   видатки Фонду на щомісячний друк виплатних відомостей.

Впровадження новітніх технологій безумовно призведе до зміни структури Фонду. Але це не означає бездумне скорочення чисельності  державних службовців  Пенсійного фонду України, мова йде про оптимізації функцій та кількості  його працівників.

Перехід на нові форми роботи розрахований не на один рік. При повному впровадженні централізованої системи обробки даних Пенсійний фонд зможе обслуговувати громадян у будь-якому сервісному центрі незалежно від місця їх реєстрації. Спеціальні сервісні центри будуть розташовуватися не тільки в управліннях Фонду, а і в банках, на поштових відділеннях, на територіях громад при їх бажанні. Мова йде про  фронт-офіси, де спеціалісти Фонду будуть приймати документи від пенсіонерів і видавати їм необхідні довідки. А відділи, у яких будуть оброблятися документи, будуть діяти, як і раніше, тільки в управліннях Пенсійного фонду (бек-офіси).

Модернізація системи обслуговування громадян не може бути реалізованою без спеціальних знань і навиків безпосередніх її виконавців. Саме з цього приводу поновлена робота учбово-методичного центру Пенсійного фонду України, в якому проходять навчання за спеціальними програмами підвищення кваліфікації різні категорії спеціалістів. До того ж, в відомстві вводиться система постійної перепідготовки кадрів, в тому числі і дистанційної. Спеціалісти системи Пенсійного фонду повинні професійно та якісно виконувати поставлені задачі, так як модернізація системи обслуговування громадян ,введення централізованої електронної системи обробки даних – це на сьогоднішній день одна із важливих суспільних задач.

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області                               м.Сєвєродонецьк   

Последние комментарии