Архівний відділ міської ради підготував он-лайн виставку архівних документів «Люди і війна»

Архівний відділ міської ради підготував он-лайн виставку архівних документів «Люди і війна»

У 2015 році світова громадськість відзначає 70-ту річницю Перемоги над нацизмом в Європі та 70-ту річницю завершення Другої світової війни. З нагоди цих подій архівний відділ міської ради підготував он-лайн виставку архівних документів «Люди і війна», яку розміщено на офіційному сайті Сєвєродонецької міської ради. За основу були взяті документи Сиротинської селищної Ради депутатів трудящих Лисичанського району за 1944-1945 роки, які зберігаються у відділі.

За рукописними рядками управлінських документів добре видно, як тяжко жилося людям після звільнення від окупації. Було безліч проблем: посівна, ремонт будинків, відсутність коштів на одяг. Практично усі селяни потребували допомоги, тому майже на кожному засіданні виконкому розглядалися питання про надання матеріальної допомоги, гроші видавалися для придбання одягу, деревини, для ремонту будинків. Що примітно, приймалося багато рішень щодо надання «госпособия по многодетности». Водночас, не дивлячись на скруту, люди постійно збирали кошти: «на танковую колонну», «на предметы домашнего обихода для детских домов», проводилася підписка на «военные займы».

Цікаво, що 2 вересня, саме у той день, коли підписанням на борту лінкора «Міссурі» капітуляції Японії перед союзними державами, завершилася Друга світова війна, у невеличкому селищі Сиротине зібралися на загальні збори мешканці. У цей день вони не вирішували глобальних проблем, вони, мабуть, і не знали про доленосну для усього світу подію. Селяни намагалися розв’язати свої, не такі глобальні, але для них дуже важливі питання повоєнного життя, розмовляли про роботу у колгоспі та розмірковували про школу. З першого питання домовилися до 1 жовтня закінчити збирати усі пізні сільськогосподарські культури. З другого, вирішили, що вкрай необхідно додатково знайти приміщення, бо учням не вистачало однієї класної кімнати. Дуже різні за масштабом події, але надважливі, кожна на своєму рівні.

 

Е. Полякова, начальник архівного відділу Сєвєродонецької міської ради

Последние комментарии