Прокурори на Луганщині активно впроваджують інститути відновного правосуддя

З огляду на те, що суб’єктом кримінальних правопорушень є неповнолітні, які за своїм віком та життєвим досвідом більш вразливі до можливих порушень їх прав, органами прокуратури області приділяється особлива увага вказаним питанням.

Зокрема, крім наглядової функції, насамперед через процесуальне керівництво, використовуються й превентивні форми роботи.

Так, у поточному році галузевим відділом взято участь у спільній нараді з керівниками слідчих підрозділів та слідчих спеціально уповноваженими на здійснення досудових розслідувань щодо неповнолітніх.

Працівників ОВС зорієнтовано на необхідності активного впровадження інститутів відновного правосуддя та гуманізації відповідальності неповнолітніх.

Як наслідок, досягнуто позитивної динаміки до зниження рівня підліткової злочинності. Зокрема, у поточному році на 66% менше кримінальних правопорушень скоєно неповнолітніми, на 55 % зменшилась кількість дітей, які їх учинили.

Переорієнтування сторін кримінального провадження на засади гуманізму надали змогу досягти позитивних результатів. У поточному році кожен 4 обвинувальний акт передано до суду з угодами про примирення або про визнання винуватості. За ініціативи прокурорів укладено 9 угод про визнання винуватості із узгодженим сторонами мінімальним покаранням для підлітків як правило зі звільненням останніх від його відбування з випробуванням.Окрім цього, до суду спрямовано 4 клопотання про звільнення дітей від кримінальної відповідальності.

 Активно застосовуються альтернативні запобіжні заходи, насамперед, передача під нагляд батьків. Внаслідок цього, на 64%зменшилась кількість дітей, яким на стадії досудового розслідування обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Окрім того, належну увагу приділено захисту прав дітей при  виконанні  судових рішень у кримінальних справах, а також при  застосуванні  інших заходів примусового характеру. У поточному році на усунення виявлених порушень закону прокурорами внесено 10 документів реагування, до відповідальності притягнуто 14 службових осіб.

 Недопущення порушень прав дітей, які вступили у конфлікт із законом й надалі залишається пріоритетним напрямком роботи органів прокуратури області.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

Последние комментарии